Toamna a la Cluj

Prinsă cu ale toamnei evenimente, am uitat să mai şi scriu despre ele. Chiar este o toamnă nebun de încărcată la Cluj. Nu stau să enumerez evenimentele, ci le prezint puţin pe cele mai dragi, care mă includ cumva, fiecare-n felul lor.

Toamna Muzicală Clujeană a început deja din 5 octombrie. A fost un concert de deschidere deosebit, cu un Faust nemântuit. Maestrul Cristian Mandeal şi-a intrat foarte natural în rol şi-a dirijat cu-o naturaleţe deosebită un concert potrivit pentru un start de festival simpatic.

Am mai reuşit să ascult şi ansamblul Napocelli, să mă bucur la auzul a 12 violoncele şi să şi aflu una alta despre piesele cântate – o lecţie muzicală foarte bine-venită din partea lui Emeric Kostyak şi a ansamblului său.

Până acum, concertul meu preferat a fost cel de vinerea trecută, când l-am auzit la vioară pe David Grimal, un violonist francez foarte prietenos, cu talent cât curpinde şi-un Stradivarius vechi din 1710 mereu după el. În aceeaşi seară l-am redescoperit pe Mihail Agafiţa, prieten bun al Filarmonicii clujene (doar e dirijor permanent), ale cărui “ghiduşii” cu bagheta le-am mai observat şi la Alba Iulia cu ocazia concertului “Carmina Burana”.

Foarte pe scurt vă mai spun că-n seara asta merg să aflu dacă-mi mai place Bach. E întrebarea pusă în acorduri de violoncel de către Răzvan Suma, care are mare turneu naţional. Concertul va avea şi o proiecţie multimedia.

Despre concertele următoare din cadrul festivalului, care-s multe şi interesante, puteţi afla mai multe detalii accesând blogul filarmonicii.

Şi pentru că nu putem fără muzică, dar nici numai cu muzică nu putem trăi, mă îndrept cu interes şi cât îmi permite timpul şi spre un festival de film cu “râşi”. E vorba de Comedy Cluj, festival ajuns la a 4-a ediţie, care a început în 12 octombrie, iar despre filmele din program pe care-o să reuşesc să le văd, veţi citi aici.

Până atunci, vă-mpărtăşesc că mă bucur să văd şi spectacole de teatru incluse-n festival şi încă unele minunate. Am râs constant când am văzut “Absolut” anul trecut, reprezentaţie mai potrivită nici nu puteau găsi pentru un festival în care comedia e pe prima poziţie.

Programul festivalului

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *