Andra Piciu – toată energia pentru medicină

andra piciuAndra Piciu este cea care conduce în acest an proiectul Medicalis. Mai pe larg, este vorba de Congresul Internaţional al Studenţilor Medicinişti şi al Tinerilor Profesionişti în Domeniul Sănătăţii, ediţ­­ia a 14-a, care va avea loc între 16-19 mai 2013, în Cluj-Napoca. Entuziastă de tot ceea ce se întâmplă în domeniul ei, interesată să cunoască mai multe, Andra Piciu se numără printre acele persoane care nu s-ar muta din România, cu toate că îi place să călătorească şi nu ezită să studieze cât de mult şi în alte ţări.

Am aflat că ai studiat în străinătate. Unde şi cum a fost?

Am beneficiat o perioadă de un an de o bursă Erasmus la Univeristatea Liberă din Bruxelles. Poate că unii ar spune că e o perioadă lungă de timp, însă pentru mine un an a fost mult prea puţin. Cel mai probabil că un schimb Erasmus nu se compară cu a studia „full-time” la o universitate, oricare ar fi aceasta, dar cursurile sunt cursuri, stagiile sunt stagii, iar examenele sunt sfinte. Pe lângă Bruxelles am efectuat stagii şi în Viena, la spitalul AKH, la Spitalul Universitar din Geneva, unde urmeaza să mă întorc în vara aceasta şi în Statele Unite, la Mount Sinai Medical Center, din New York.

Cum se desfăşoară lucrurile acolo? Ce ai studiat?

Sunt studentă în anul 5 la Facultatea de Medicină a Univeristăţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, iar la Bruxelles am studiat anul 4 de Medicină. Belgia a fost o experienţă cu totul diferită faţă de ceea ce cunoaşteam acasă.

În medicină nu există un model perfect de învăţare, însă pe o bază solidă de cunoştinţe, experienţa poate face diferenţa. Acasă, experienţa personală în clinică o începi foarte târziu, dacă esti conştiincios şi ai noroc, poate în rezidenţiat, însă în Belgia studentul este indispensabil într-o secţie. Sistemul este conceput de aşa manieră, încât încă din primii ani clinici, studentul  devine responsabil. Primul contact al pacientului ajuns la spital era cu studentul, care lua toate datele de la pacient, îl examina, cerea examinări suplimentare, paraclinice sau de specialitate, lansa o listă de diagnostice diferenţiale, un diagnostic final şi propunea un tratament. Dacă trebuiau efectuate manopere sau intervenţii, studentul era invitat să le facă dacă a mai asistat la acestea cel puţin o dată. Totul trebuia relatat şi prezentat rezidenţilor şi medicilor specialişti pentru a se evita situaţiile de malpraxis, astfel eram supravegheaţi şi evaluaţi în acelaşi timp, de la cunoştinţe, gândire medicală, până la  atitudine. Prea puţin îţi puteai permite să greşeşti sau să nu fii serios, eram într-un examen continuu.

De ce te-ai întors în ţară?

Acum 6 luni când am ajuns acasă după experiena străinătăţii, aş fi spus că am venit acasă pentru că s-a terminat bursa şi trebuie să îmi termin studiile. Acum încep să am un sentiment din ce în ce mai puternic de apartenenţă, lucru ce îngreunează decizia de a pleca din nou, însă cu siguranţă voi căuta să am parte şi de alte stagii în afara ţării, de această dată în calitate de rezident.

Care crezi că este viitorul tinerilor ca tine în România?

Peste tot oamenii care fac mai mult decât media, cei care caută în permanenţă să se îmbogăţească profesional şi extraprofesional sunt apreciaţi şi răsplătiţi. La fel se întâmplă şi în România. Cu siguranţă această ţară ştie, va şti să îşi ţină aproape valorile, însă nu ştiu dacă aceşti tineri vor mai avea disponibilitatea să încerce măcar să rămână aici. Nimeni nu pleacă de acasă pentru că vrea, pleacă pentru că trebuie!

Eşti implicată în multe proiecte sociale şi organizezi şi Medicalis. Povesteşte-mi despre activităţile tale. Cum te descurci cu toate?

Medicalis este proiectul pe care îl conduc în acest an. Este vorba de Congresul Internaţional al Studenţilor Medicinişti şi al Tinerilor Profesionişti în Domeniul Sănătăţii, care va avea loc în mai, la Cluj-Napoca. Este cel mai mare congres medical studenţesc din Europa de Est, la care aşteptăm peste 800 de participanţi. Anul acesta vom avea lectori invitaţi din Statele Unite, Austria, Anglia şi România, avem deja înscrise câteva zeci de lucrări ale studenţilor, dintre care le vom selecta pe cele mai bune pentru a fi prezentate oral sau sub formă de poster în timpul congresului, iar la final le vom premia pe cele mai bune. Pe lângă conferinţe, participanţii se pot înscrie la workshopuri, la concursurile de cazuri clinice sau de anatomie. În premieră, la această ediţie am organizat o sesiune pentru asistenţi medicali şi moaşe şi un concurs de desene anatomice, pe care dorim să le expunem în Casinoul din Parcul Central unde vom permite şi accesul publicului larg. Programul social nu va lipsi nici el, aşa că am decis să acoperim toate gusturile: excursii, petreceri şi cine festive.

Deşi a conduce un astfel de eveniment presupune o muncă enormă, am încredere că vom avea succes. Desigur, acest lucru nu ar fi posibil fără colegii mei, coordonatori ai departamentelor congresului şi fără voluntarii medicinişti.

Ce faci în timpul liber? Am înţeles că îţi place să călătoreşti. Care sunt destinaţiile tale preferate?

Sunt o persoană dinamică şi încerc mereu să transform timpul liber într-o nouă provocare, să îmi găsesc o ocupaţie care să mă îmbogăţească intelectual şi profesional, aşa că timp cu adevărat „liber” nu am, dar nu i-am dus niciodată lipsa. Din fericire, mereu am o nouă idee!

SANYO DIGITAL CAMERA

Totuşi, apreciez şi câte o vacanţă, dar asta numai pentru că o vacanţă înseamnă o nouă călătorie, una din marile mele pasiuni. În ultimul timp am călătorit singură şi mai mult în scop profesional, fie un stagiu, fie un congres,  şi cu toate că nu e uşor să fii de unul singur la celălalt capăt de lume, mereu găsesc aceeaşi bucurie când păşesc pentru prima dată în afara aeroportului şi încep o nouă aventură.

Destinaţia preferată e greu să o aleg, eu profit de fiecare nouă experienţă. Nu cred că aş putea să aleg vreodată şi să spun că o anumită destinaţie mi-a plăcut mai mult decât alta, pentru că toate sunt diferite. De fapt, farmecul unei călătorii este de a cunoaşte o nouă lume, de a accepta şi de a încerca pe propria-ţi piele noul. Totuşi Asia, de la Est la Vest, rămâne una din cele mai interesante experienţe pe care le-am trăit, poate din cauza unei uriaşe diferenţe culturale faţă de cea cu care suntem noi, europenii, obişnuiţi.

Ce alte pasiuni ai?

Mă număr printre puţinii oameni care pot să declare că pasiunea lor este ceea ce fac. În cazul meu,  medicina. Studiez medicina şi îmi petrec stagiile cu un entuziasm fără margini, investesc toată energia mea în această direcţie.

 Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *