Arkhai Sculpture Park – oaza de artă de lângă Cluj – deschis comunităţii

Cu toate evenimentele de fashion şi design, gale şi expoziţii, concerte rock în Piaţa Unirii şi ce s-a mai petrecut în weekend prin Cluj, eu mi-am găsit locul şi evenimentul preferat la Inaugurarea Arkhai Sculpture Park. Departe de betoane, fără căblăraie între privire şi cer, o jumătate de zi petrecută printre sculpturile lui Ernő Bartha, vinurile Liliac şi toţi invitaţii la eveniment, cu fundal muzical de relaxare, mi-a făcut la fel de bine cât un weekend întreg petrecut la munte.

Dar s-o luăm de la început. De vreo doi ani tot răsfoiesc fotografii pe internet cu munca sculptorului şi admiram în tăcere parcul în devenire. I-am văzut câteva dintre lucrări şi la o expoziţie în Cluj şi chiar îmi imaginam locul ca unul deschis publicului. De acum e oficial.

IMG_0107

Dintr-o boxă, ascunsă bine după nişte tufişuri înalte, se aude muzică de reunit familii. Câţiva copii urlă şi se rostogesc pe un deal, nişte fotografi îşi răsucesc capetele să prindă cele mai bune cadre.

IMG_0104

IMG_0182

Când am ajuns la Vlaha (parcul e pe Strada Principală, nr. 442), eram mai debusolată decât una dintre sculpturi. Cumva parcă stăteam pe umărul ei drept, deci am prevăzut clipe bune:

nagy melinda arkhai
Foto: Nagy Melinda

După ce m-am răsucit şi eu cu aparatul de fotografiat pe dealuri în căutare de sculpturi, care mai degrabă mă găseau ele pe mine, am văzut şi artistul, care grăbit îi explica unei doamne “acum am terminat cu treaba, nu m-am lăsat aşteptat”. Întreg parcul poate fi o lucrare. Precum a spus şi Bács Ildikó, fiecare centimentru al Parcului Arkhai este gândit, nimic nu e lăsat în “voia sorţii”.

“Scopul parcului e să devină şi un sprijin pentru tinerii artişti aflaţi la început de drum, dar şi un loc pentru evenimente culturale, concerte şi spectacole în aer liber”, a spus Bács Ildikó.

Până şi vinurile Liliac erau în cel mai potrivit loc, drept pentru care, nu strică o pauză de relaxare cu un pahar de vin bun, sculpturi în faţă de înţeles şi muzică de înghiţit mai uşor. Iată şi ce se aşezase în partea stângă a sculpturii mirate:

IMG_0214

Şi pentru că nu poţi sta cu stomacul gol, am găsit ceva la care, până la urmă, doar m-am uitat, că nu mi-era aşa mare foamea de ţară. Erno Bartha a spus că mai explorează şi alte lucruri şi că s-a apucat de “sculptat” mâncare, “poate se vinde mai bine”.

IMG_0129

Kelemen Hunor a fost şi el prezent la evenimentul de inaugurare a parcului. “Munca lui Erno Bartha este minunată. Stând aici lângă Pavel Şuşara, mi-e greu să vorbesc despre lucrările lui, pentru că nu mă simt pregătit să vorbesc despre munca lui Erno, dar sigur pot să vă spun că foarte rar găsiţi o sculptură organică din care a mănâncat măgarul sau în care îşi fac cuib păsările şi care funcţionează în continuare. Rar găsiţi lucrări de artă, care pe parcursul anului îşi schimbă culoarea şi deschid orizontul interpretării extrem de mult. Este o artă organică, o gândire modernă, chiar postmodernă, ceea ce face Erno şi este o artă credibilă fiindcă artistul, omul este credibil. Dacă am avea în ţară 50 de oameni cum e Erno, atunci lumea noastră ar fi mult mai bogată şi arta vizuală ar fi mult mai aproape de oameni”, a declarat Ministrul Culturii.

IMG_0172

IMG_0167Despre Erno Bartha şi arta lui, cel mai bine vorbeşte Pavel Şuşară. E o plăcere să-l asculţi şi tot ce spune te apropie şi mai mult de lumea artistului, a fostului om de afaceri, care s-a retras să-şi îndeplinească nişte “fantasme” prin sculptură şi nu numai, adunând în jurul său o comunitate.

“Erno Bartha şi-a schimbat dintr-o dată destinul, cu 180 de grade a schimbat tot ce a făcut până atunci. Din propria austeritate şi-a făcut un model de artă. Este postmodern, dar nu se încadrează în postmodernitatea care implică noi concepte şi care instrumentează fantasme. El nu absoarbe realitatea, ci o modifică, nu contemplă, ci încearcă să dea noi sensuri. Bartha încearcă să dea o nouă rezoluţie existenţei locale. Nu există nici un loc şi nici un artist de genul acesta în ţară. El încearcă să reconstruiască spaţiul real. Dealul ăsta nu înseamnă nimic fără creaţia lui Erno Bartha”, explică Pavel Şuşară.

Sunt convinsă că parcul va fi plin de acum încolo şi că nu doar clujenii vor trece să vadă sculpturile imense din fân la final de săptămână. Parcul Arkhai e deschis comunităţii, iar organizatorii au vrut ca şi inaugurarea să fie la fel, astfel, fiecare persoană prezentă şi-a tăiat propria bucăţică de panglică cu numele parcului. Eu mi-am înfăşurat-o pe mână, pentru că sare-n ochi şi mi-e drag să povestesc oricui despre acest loc.

Credite foto: Diana Câmpean

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *