Jazz TM 2015 – the epic electric day 3

Luni, după Jazz TM, când alarma mi-a sunat în voie, eu auzeam de fapt saxofonul lui Guillaume Perret. Așa că mi-am prelungit somnul, sperând că festivalul nu s-a încheiat. Treptat, sunetul s-a transformat într-un zgomot isteric. E grea desprinderea de un festival drag, cu un așa lineup, chiar dacă, la plecare din hotel, Dianne Reeves probabil mă confundă cu cineva, îmi face cu mâna și îmi urează o zi bună.

Pentru mine, ultima zi de Jazz TM a început cu soundcheck-ul celor de la Exit Oz și mi-am continuat-o, muzical, cu concertul aceleiași trupe, redescoperită acum la ea acasă, în altă formulă, dar cu un sound și-o energie la fel de captivante. Muzica lor te poartă prin ceva povești, ușor psihedelice, ce-i drept, cu oareșcare motive românești și câteva versuri, pe alocuri, alături de care nu poți face altceva decât să râzi. Saxofonist și vocal, Alex Iovan, e cunoscut oricum, pe interneți, de cine are ochi să-l urmărească, prin umorul lui incredibil de sec, deloc secătuit de inspirație. Poveștile muzicale ale celor de la Exit Oz, spre surprinderea mea, nu erau prea cunoscute prin publicul timișorean. Zic că-i păcat, dar în același timp e bine că JazzTM le-a scos la iveală. Poate așa se vor depăna mai des.

Exit Oz Foto: Seba Tătaru
Exit Oz
Foto: Seba Tătaru

În timpul concertului lor, l-am surprins pe Guillaume Perret filmându-i de undeva din public, ca mai apoi să asculte în backstage, alături de trupa lui, toți cu zâmbetul pe buze, câteva bucăți de dark jazz românesc. Cred că le-a intrat din prima la suflet, pentru că n-aveai cum să nu remarci, încă de la primele sunete din proiectul The Electric Epic, asemănarea dintre trupe.

Cu toate astea, Guillaume Perret & The Electric Epic m-au făcut să nu-mi schimb deloc gândurile cu care am pornit la festival. A fost, într-adevăr, cea mai așteptată trupă pentru mine, iar concertul lor a devenit apoi momentul meu preferat din ediția cu nr. 3 de JazzTM. Printre bucuriile de a fi parte din festival și de a avea acces în backstage, se numără și faptul că am reușit să-mi cumpăr albumul lor, să primesc un autograf de la frumusețea de om talentat ce se cheamă Guillaume Perret și să-l ascult cu drag exact acum, când tastez aceste rânduri. Nu știu exact ce să vă spun despre concert, a fost o explozie treptată, de sound-uri electronice și metal, îmbinate de un saxofon stăpân pe tot ce se petrecea pe scenă. Iar micuțele lor lămpi (nu știu cum se cheamă) mi-au amintit, inevitabil, de concertul la care asistam în urmă cu exact o săptămână, la Bonțida aka The Prodigy pe scena EC.

Guillaume Perret & The Epic Electric Foto: Flavius Neamciuc
Guillaume Perret & The Epic Electric
Foto: Flavius Neamciuc

Dianne Reeves a ajuns duminică la Timișoara. Până înainte de concert, am reușit s-o văd doar în fotografii. Eu am rămas cumva prinsă în epic electric show-ul de mai devreme, dar n-am putut să nu-i remarc naturalețea vocii, cum face să pară atât de natural și frumos ceea ce aproape oricine ar transforma într-un la la la tâmp. Pe lângă voce, s-au cam remarcat instrumentiștii. Basul și chitara încă-mi sună-n cap când îmi amintesc clipele de la festival (la fel se întâmplă și cu melodia lui Liv Warfield pe care am tot auzit-o prin backstage, deși artiștii erau demult plecați în următorul punct din turneul început la Timișoara). La Dianne Reeves am văzut mai lume emoționată în jur decât la orice alt concert din festival și, chiar dacă nu mi-a ajuns direct la suflet, că mi-era deja prea îndesat de bucurii muzicale, m-a fericit destul faptul că o cântăreață de așa renume încheie festivalul într-un mod atât de simplu (aparent), natural, și aproape de cei prezenți în ultima seară la Jazz TM. Aceeași atitudine o are și în rest, după cum vă spuneam la început, salutând cu drag pe oricine îi zâmbea.

Foto: Flavius Neamciuc
Foto: Flavius Neamciuc
public jazz tm
Foto: Flavius Neamciuc

Nu știu exact câți spectatori au fost în weekendul ce tocmai a trecut la Jazz TM (am văzut tot felul de cifre prin presă). Dar au fost mult mai mulți decât în celelalte două ediții la care am participat. Numele invitaților nu m-au dezamăgit nicicând și aștept curioasă să fiu surprinsă și atrasă de lineup-ul ediției următoare, de unde n-am cum să lipsesc. Momentan știm atât – în perioada  1-3 iulie 2016 se desfășoară a 4-a ediție de Jazz TM.

jazz tm 1

Fotografii, articole și multe alte detalii găsiți pe pagina de Facebook a festivalului: JazzTM.

 Foto: Seba TătaruFlavius Neamciuc

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *