#FITStory*

* sunt deja în a doua zi de FITS, într-o alergătură despre care o să vă povestesc în ceva pauze, dar cu o #FITStory fiecare e dator :). ce veți citi mai jos sunt câteva rânduri și gânduri scrise înainte de ediția din acest an, pe care abia acum reușesc să le public. 

Despre FITS am scris şi voi tot scrie, iar câteva paragrafe acum îmi fac mai degrabă poftă de o nouă #FITStory – binemeritată, aş zice.

Când mă gândesc la lucruri fermecate printre noi pământenii, prima dată îmi vin în minte fiinţele talentate pe care le-am descoperit pe străzile Sibiului cu fiecare ediţie a festivalului ce mi-e tot mai drag din 2008 încoace.

Cele mai vechi amintiri de la FITS mi se leagă şi de studenţie, şi de statul la cămin. În perioada festivalului, după zile pline de spectacole, ajungeam la cămin în cântec de pescăruş şi-mi ajungeau câteva ore de somn pentru a o lua iar de la capăt. Nu mai spun că la un moment dat, chiar dacă licenţa bătea la uşă, energia festivalului mi-era mai degrabă prioritatea.

Malabar (FRA) 2011 / FITS
Malabar (FRA) 2011 / FITS

Şi de-atunci fac tot posibilul să-mi rămână-n top FITS-ul, oriunde m-aş afla. Mă bucur că festivalul de teatru nu doar că de ceva vreme nu se mai suprapune cu TIFF-ul, dar de vreo doi ani ne lasă şi o săptămână de respiro. N-a fost oricum o problemă să fac de câteva ori naveta între Cluj şi Sibiu, de la o deschidere de TIFF, la surpriza revenirii lui Eugenio Barba la FITS.

Culorile Sibiului pe timp de festival depăşesc limitele curcubeului, prin fiecare colţ de oraş te aştepţi la câte un spectacol. Spre cer nu e nevoie să te uiţi doar după focul de artificii, uneori poţi da de un pian sau diverse arătări pe picioroange şi diverse acrobaţii. Ploile pe timp de festival sunt bune, dar când eşti la spectacol. E drept, uneori nu te încurcă nici la clubul festivalului, căci se alungă prin dans.

Dacă la început vânam spectacolele româneşti şi stăteam mult şi la cele de stradă, de câţiva ani, de când revin la Sibiu doar pe motiv festivalier, fac maratoane zilnice cu cât mai multe spectacole străine de teatru şi dans şi nu ignor nici măcar spectacolele lectură. Nu există îndoială, FITS-ul m-a crescut.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *