TIFF.20 – no soy ni actor ni espectador

AMR extrem de puțin până ce-l vom aniversa pe TIFF.20

La 20 de ani cred c-am auzit prima dată de TIFF, pe vremea aia descopeream Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar cele două ce mi-au devenit cele mai dragi evenimente, doar că se cam suprapuneau și s-au tot suprapus o vreme bună. 

2 ani mai târziu, în 2010, am ajuns prima dată la TIFF. S-o zic p-aia dreaptă, nici măcar pentru filme, ci pentru un concert Travka din cadrul AlternaTIFF, la Muzeul de Artă. Dar pentru că TIFF-ul te ia pe neștiute într-un vârtej, era cât pe ce să ratez concertul pentru care-mi răpisem o zi de la FITS. Am ajuns la Republica (Cinema Florin Piersic azi) și am fost mai mult fascinată de sala plină decât de filmul lung (Aurora, de Cristi Puiu), pe care l-am urmărit totuși cu interes până la final, cu accent pe interes pe final, că nu m-așteptam să aibă 3 ore plus Q&A unde am aflat că inițial avea 5. Din respect, dar mai ales pentru c-am prins loc în față, era cât pe ce să pierd concertul. Am fost lucky totuși, că Travka proaspăt reuniți pe atunci au cântat pe final câteva melodii pe care nici nu le-am mai auzit ulterior în concertele lor (și-am fost la multe). 

Ce pot zice pe scurt după prima mea întâlnire cu TIFF-ul e că și de petreci doar o zi în festival, dacă e pentru tine, îți oferă experiențe cât pentru 10 zile. Printr-o întâlnire faină, am aterizat atunci la party-ul HBO de la Diesel, picată din lună, admirând ramele ochelarilor lui Wim Wenders și convingându-mă că sunt cam dizzy dacă am impresia că un tip seamănă cu Virgil Ianțu. Am plecat de-acolo cu un borcan de grădină, o lingură de lemn și un CD cu Shukar Collective și am prins primul răsărit de Cluj dintr-o serie ce habar n-aveam c-o să urmeze. 

Între noi fie vorba, foarte posibil ca acea seară să fi fost motivul pentru care am ales Clujul pentru master. Cât despre TIFF, n-am mai ratat nici o ediție de-atunci. Până și când eram peste mări și țări, concediile au fost configurate încât să prind măcar un strop. Am văzut sute de filme, am întâlnit oameni din industrie, am făcut conexiuni și mi s-a cam extins universul. După 11 ediții, am devenit maestru spectator, iar la a 12-a, când TIFF-ul face 20 de ani, iaca mi-s ucenic, pentru prima dată parte din echipă și n-a fost nicicând mai intens. Din poziția asta, măcar pe sfert aș vrea să îi pot oferi festivalului ce mi-a dăruit el mie în toți acești ani.

Hai (re)descoperă și tu ce minune se petrece la Cluj din 2002 încoace!

programul TIFF.20

AperiTIFF A-Z

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *