Ozeneul navetist (între FITS și TIFF)

Se pare că fac naveta între festivaluri. Nici nu m-am despărțit bine de FITS, că la Cluj-Napoca a început astăzi TIFF-ul. Și ca un navetist cu acte în regulă, nu mă pot abține să nu mă întorc mâine la Sibiu pentru spectacolul lui Eugenio Barba și pentru două concerte simpatice. Așadar, rămâneți pe fir pentru fits, că vor mai curge articole.

Cât despre TIFF, ia să vedem ce știm până acum:

Festivalul de film de pe Someș a ajuns la a 11-a ediție, care se anunță plină de lucruri interesante. Prima zi pare să fie furtunoasă și aici nu vorbesc numai despre vreme:

La 20:45 se dă startul oficial, la Ursus Open Air din Piața Unirii. Publicul clujean va fi desfătat de două premiere: “Călătorie pe lună”, de Georges Méliès, într-o variantă restaurată, va fi vizionată pentru prima dată în România. Anul acesta se împlinesc 110 ani de la prima proiecție.

În deschiderea oficială din această seară va fi proiectat, pentru prima dată în fața publicului, filmul “Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giurgiu. Nu vă spun prea multe despre aceste două filme, informații se găsesc pe interneți, însă voi reveni cu impresii după vizionare.

În programul zilei de azi se mai anunță:

* start Focus China

După cutremur/ Aftershock (Feng Xiaogang, 2010), Cinema Victoria, de la 10.00 (bine, ăsta a fost, ajuns-am mai târziu în urbe)

* start Focus Danemarca

Comediantul/ A Funny Man (r. Martin Zandvliet), Cinema Victoria, de la 20.00 – va fi prezent Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei în România

* proiecție specială

Peliculă versus Digital/ Side by Side (r. Christopher Kenneally), Odeon Cineplex, Sala 5, de la 19.45.

* Special Kubrik

3 filme din retrospectiva – Dr. Strangelove, Lolita şi Spartacus.

* Ce se întâmplă, documentarule?

Reconstituirea (r. Philip Scheffner), Cinema Odeon (Polus Center), 15.15.

Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss), 17.45

PROGRAMUL complet

Vă las să vă bucurați (înc-o dată, că sigur le-ați văzut, da’s geniale) de cele două spot-uri TIFF 2012:


foto: TIFF PRESS

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *