El a dat mîna cu Rubik, omul cu cubul

Radu 4Radu Făciu este unul dintre cei mai talentaţi români când vine vorba de rezolvarea cuburilor Rubik. Mai bine spus, unul dintre puţinii români interesaţi de acest joc. A participat la concursuri, a început să organizeze evenimente şi chiar să comercializeze diverse puzzle-uri. În acest weekend va fi prezent la Polus Center în Cluj, cu ocazia organizării concursului de cub Rubik Romanian Speedcubing Open 2013.

Citeam că primul tău cub Rubik profesional este de la de la Dan Harris, campion pe atunci în Marea Britanie la speedcubing. Cum ai intrat în posesia cubului, cu ce ocazie? Îl mai ai?

Bineînțeles că îl mai am. Păstrez toate obiectele importante care țin de acest hobby. Evident, nu mai practic pe el. E vechi și acum există modele mult mai bune. A trebuit să-i schimb abțibildurile, iar în prezent este un cub cu modelul globului pământesc pe el. Stă la colecție.

Am intrat în posesia lui pentru că îmi doream foarte mult să am un cub bun, pe care să îmi pot îmbunătăți timpii. Acum 6 ani erau foarte greu de găsit la noi în țară, așa că a trebuit să mi-l comand din-afară, din bursa de student pe care o obținusem.

Cum ai trecut de la jocul cu cuburi şi puzzle-uri, la confecţionarea lor şi chiar la vânzarea lor? La partea de vânzare, cam care este publicul tău ţintă? Sunt mulţi pasionaţi de astfel de jocuri în România?

Pentru mine nu a existat o trecere. Ambele activități (speedcubing-ul și vânzarea de puzzle-uri) s-au dezvoltat simultan și nici nu cred ca ar fi putut fi altfel. Când m-am apucat de acest hobby am început să caut diverse puzzle-uri, care se ramificau din cubul 3x3x3 clasic pentru a practica: cuburi cu mai multe straturi, cu mai multe fețe etc. Unii prieteni, fiind atrași și ei de aceste jucării, au început să îmi ceară și ei, să cumpere, să facă cadouri, și încet, încet am început să iau tot mai multe puzzle-uri și să le vând. La început era mai mult o joacă, dar în timp am ajuns să-mi dezvolt propriile site-uri: speedcubing.ro (pentru comunitatea pasionaților de cub Rubik din țara noastră) și genios.ro (unde vând cuburi profesionale). În general nu vorbesc despre partea de vâaltcubnzări pentru că o consider în plan secundar. Tot timpul încerc să promovez partea de hobby – speedcubing-ul ca activitate și să fac lumea să înțeleagă despre ce este vorba. Cine devine interesat de speedcubing va ajunge eventual și la site-ul de jucării.

Speedcubing-ul este rezolvarea rapidă a cubului Rubik și a puzzle-urilor de acest gen. Există o asociație mondială care se ocupă de reglementarea acestui „sport” – World Cube Association, iar concursuri sunt în fiecare săptămână în întreaga lume. Cei mai mulți practicanți sunt copii, în general între 12-20 de ani. Uneori mai apar și concurenți de 8 sau de peste 50 de ani, întrucât nu există nici un fel de limite pentru a participa la aceste concursuri.

Nu pot spune că mă pricep să construiesc puzzle-uri. S-a întâmplat să modelez unul, foarte migălos ce e drept, pentru Campionatul European de cub Rubik în 2010. Am câștigat primul loc atunci. Însă nu am și alte realizări în acest plan sau noi concepte de puzzle-uri. Sunt alți „constructori” mult mai buni decât mine la noi în țară.

20D_43268

Ce evenimente de acest gen recomanzi? Presupun că te-ai ocupat şi de ocupi şi tu de unele, din moment ce ai fost printre primii împătimiţi de rezolvarea cubului Rubik de la noi.

„Evenimente de acest gen” e o noțiune destul de cuprinzătoare. Cele mai importante sunt concursurile WCA. Ar trebui să fie prioritare pentru oricine. Doar acolo se pot stabili recordurile oficiale și te poți întâlni cel mai ușor cu lume pasionată de același hobby și să înveți lucruri noi.

Dacă mă ocup de unele dintre ele…? Eu mă ocup de toate. Am devenit Delegat WCA în urmă cu câțiva ani și am posibilitatea de a organiza singur concursuri la noi în țară. Din fericire, în timp, au mai apărut și alți pasionați care mă ajută și pe care mă pot baza, iar lucrurile sunt ceva mai ușoare decât la început. Cu ajutorul lor, în acest an am avut un concurs la Sibiu, în martie, și urmează la Cluj, în aprilie.

P1040462

Din păcate, nu prea există sponsori pentru hobby-ul nostru și fiecare concurent își plătește singur transportul, cazarea etc. O facem din plăcere.

Care este recordul tău când vine vorba de cubul Rubik?

radu faciu1Pentru mine este 10.96s. Cel mai bun de la noi din țară este Cristian Leana, băiatul care a obținut locul 3 la „Românii au talent”. Timpul lui este de 10.19s. Recordul mondial s-a stabilit în urmă cu o lună: 5.55s.

Cât ai stat cel mai mult cu un cub Rubik până l-ai rezolvat? Pe lângă rapiditate, mai ai ceva “trucuri” de efect atunci când rezolvi un cub?

Nu-mi aduc aminte. Probabil vreo 10-15 min când am încercat prima oară să-l fac cu ochii închiși. Ca probe oficiale WCA, cele mai de efect sunt cubul Rubik cu o mână, cu picioarele sau legat la ochi. Evident, pe internet există o grămadă de alte ciudățenii: sub apă, jonglând, sărind cu parașuta şi altele.

La ce competiţii şi campionate ai participat până acum? Ce premii ai adunat pe rafturi?

Cred că sunt prea multe competiții ca să le enumăr pe toate. Cele mai importante ar fi campionatele mondiale (Germania 2009 și Tailanda 2011). Acestea se organizează din 2 în 2 ani, iar numărul participanților sare de 250, chiar 300. Întâlnești oameni din toate țările și ai ocazia să-i întâlnești pe cei mai buni. Asemănătoare sunt campionatele europene (Ungaria 2010 și Polonia 2012).

În afară de acestea, am fost la mai multe competiții mai mici, locale în Franța, Olanda, Serbia, Croația. De cele mai multe ori am ajutat cu organizarea și promovarea, lucru cu care mă ocup tot mai mult în ultima vreme. Nu mai am așa de mult timp pentru antrenamente. Sunt cei mici care vin din urmă. Chiar luna asta voi ajunge și în Turcia să ajut la prima competiție de speedcubing de acolo.

Cum a fost întâlnirea cu Erno Rubik (creatorul cubului Rubik în 1974)?

A fost neașteptată, trezindu-mă lângă el la un moment dat. Am fost introdus de către cei de la WCA și prezentat. E un domn timid, care nu iese prea mult în public și căruia nu-i place atenția. Pentru mine e un lucru foarte important că am ajuns să dau mâna cu el.

Rubik - Octopus

Îţi aminteşti când a fost ultima dată când ai lăsat un cub Rubik neterminat? Eşti încăpăţânat de felul tău, vrei să duci mereu lucrurile până la capăt? Cam asta se spune despre mare parte dintre cei atraşi de acest joc.

Dacă știi să-l rezolvi, nu îl lași neterminat. Nu cred că are legătură cu încăpățânarea. De rezolvat, cred că oricine poate învăța să-l rezolve. Trebuie doar voință.

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *