Presa şi politica: o intersecţie riscantă

Deşi ar trebui să mă pregătesc cu spor pentru ultimul şi cel mai greu examen din sesiune, am început în miez de noapte să răsfoiesc cartea lui Dan Tăpălagă, Bulversarea Valorilor – Scrieri dintr-un timp buimac şi abia aştept să-mi fac timp să o citesc în întregime. Poate cât de curând în clipele lungi ce mă aşteaptă să le petrec pe tren. Nu e o lectură simplă de tren, desigur. Dar e o lectură de oricând şi oriunde. Pentru că vine ca o revelaţie, după ce am observat la o primă aruncare de ochi şi din cum îl descrie Tismăneanu: este un revelator al adevăratelor stări de lucruri.

Pe Dan Tăpălagă l-am cunoscut în noiembrie 2009, la sediul hotnews, unde eu încercam să mă înfig puţin pentru a afla una-alta pentru licenţă. A fost o experienţă interesantă şi mi-a plăcut să le urmăresc munca, mai ales celor de la departamentul de documentare – politic, unde e, evident şi jurnalistul amintit. I-am prins în campanie electorală, cum nu se putea mai bine şi am văzut atunci cum se face presă printre şi despre tensiunile politice. Un alt scop al aterizării mele la hotnews a fost acela de a afla unele lucruri de la D. Tăpălagă despre viziunea lui asupra relaţiei presă-politică (foarte intensă pe atunci şi nu doar) de la noi. Am să postez, aşadar, şi aici, mini-interviul ce l-am realizat atunci pentru cuvinteonline.ro.

– Vedem în media centrale, în special în audiovizual, tot mai mult partizanat politic. Mai are şanse presa româneasca să se echilibreze?

– Partizanatul politic din marile trusturi e strâns legat de interesele personale ale celor care le controlează: Vântu, Voiculescu, Patriciu etc. Câtă vreme presa înseamnă pentru ei un simplu instrument şi-l folosesc brutal ca să-şi nimicească adversarii politici, justiţia sau în lupta dintre ei, presa nu se va însănătoşi. Presa îşi va reveni atunci când va funcţiona pe baze financiare sănătoase, când presa independentă va face masa critică, atunci când internetul va mai căpăta forţa şi va echilibra dominaţia trusturilor controlate de moguli, când presa va înceta să  trăiască cu ochii ţintiţi pe banii statului. Din păcate, criza economică întârzie reformarea presei, una dintre cele mai corupte bresle, aşa cum rezultă şi din înregistrările cu foştii jurnalişti acuzaţi de santaj.

– Sunteţi un jurnalist profesionist. Esenţializaţi într-un enunţ rolul presei într-un stat democratic.

– Presa cu adevărat independentă este unul dintre pilonii de bază într-o ţară democratică. Când se prăbuşeşte aşa cum se întâmplă azi în România, democraţia şchioapătă.

– Cum comentaţi afirmaţia ambasadorului american la Bucureşti, Mark Gitenstein, care privea agresivitatea din presa românească cu mult entuziasm, ca o garanţie a democraţiei?

– Ambasadorul SUA la Bucureşti s-a grăbit. A văzut doar jumătatea plină, că presa din România e agresivă. N-a apucat să vadă cât e de coruptă şi controlată. Sunt convins că n-a facut-o cu rea credinţă, ci din lipsă de experienţă. S-a instalat la Bucureşti doar de câteva luni. Cred că peste un an-doi o să-i dispară euforia şi va vorbi cu totul altfel despre presa din România.

– L-aţi acuzat pe Radu Moraru de propagandă. Cu ceva timp în urmă, cei de la Cotidianul v-au adăugat pe amândoi în aşa zisul top al ziariştilor slugarnici. Este vorba de o răfuială personală?

– N-am răfuieli personale. Încerc să sesizez corect derapajele majore din presă. Ce face Cotidianul după preluarea conducerii editoriale de către Cornel Nistorescu e stupefiant. Ziarul, cândva respectabil, a devenit acum un fel de România Mare care apare zilnic. E trist să vezi cât de jos poate să coboare, spre final de carieră, un fost mare ziarist.

– Pe final, o întrebare atât pentru jurnalistul, cât şi pentru omul Dan Tăpălagă: chiar aşa de mare e dezamăgirea dumneavoastră legată de disputele politice, de starea în care a ajuns România?

– Întotdeauna am aflat că după un rău se poate şi mai rău. În politică, răul e ceva foarte relativ, ca şi binele. Nu sunt dezamăgit, constat doar că nu mai pot fi entuziast. Când entuziasmul moare, când râzi tot mai rar, e semn rău. România n-a ajuns nici mai bine, nici mai rău decât o ştim. Bălteşte şi o face pe timpul nostru.

sursa foto

Diana Written by:

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *