Prima seară de TIFF 2012

Am ajuns mai repede aseară la deschiderea festivalului, ploaia încă nu se instalase, câțiva voluntari aranjau covorul roșu, alții erau instruiți cum să primească lumea și pe unde s-o plaseze. După câteva minute au început să se deschidă umbrelele. Asta-i ploaie?, îmi venea să urlu când mie abia mi se usucă oasele după dansul din ploaie de la FITS.

Pâna la urmă s-a îngroșat gluma cu ploaia, însă niciun semn că s-ar muta deschiderea la Cinema “Florin Piersic”, cum s-a plănuit în caz de furtună. TIFF-ul ne-a întâmpinat cu câțiva stropi, un curcubeu și-un cer superb cu nori portocali, poate cel mai colorat cer văzut de mine deasupra Clujului. Amânată cu aproape o oră, a început și gala de deschidere.

Se pare că cei de la orchestra Notes & Ties trebuiau să ne încânte cu muzici din filme cam 45 de minute, însă ne-au surprins numai vreo 15. Surpriză pentru mine, cel puțin, căci pe lângă interpretarea excelentă, apariția lor pe scenă a fost inedită. Cum aveam un loc mai în spate, nu reușeam să văd ce se întâmplă jos pe scenă, ci doar ecranul, pe care rula o filmare cu orchestra ce organizase un flashmob la mall. Melodia de final a filmării a venit live, chiar de la orchestră, care s-a cocoțat pe furiș pe scenă, în timp ce noi ne lăsam furați de imagini și sunete.

Tot aseară am văzut și scurtmetrajul lui Tudor Giurgiu, “Superman, Spiderman sau Batman”, distins cu două premii la Festivalul Aspen Shortsfest 2012, film care mi-a smuls câteva lacrimi la final. Foarte emoționant, curat, simplu, iar băiețelul din film joacă incredibil.

Au urmat apoi 8 minute de călătorit pe lună alături de filmul reconstituit al lui George Melies, din 1902, iar filmul serii, “Despre oameni și melci” sau mai bine zis, jumătate din el, cât am putut eu să văd din pricina frigului, este foarte, dar foarte amuzant. Povestea te prinde repede, e ușor previzibilă, dar numai bună de bucurat lumea venită la festival.

mai multe fotografii

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *