Aşa cum vă povesteam mai jos, Grolsch m-a trimis la teatru. Prin proiectul experimentalist.ro, am reuşit să văd o scenă atipiciă, un public format 85% din femei, un tânăr actor pe care mi-ar plăcea să-l văd şi pe-o scenă clasică, un spectacol care nu m-a bulversat, nu mi-a dat de gândit şi nici nu m-a provocat în vreun fel. N-am de ce să ascund acest fapt.
Însă m-am bucurat de inedit, de experimentul prin care am trecut, de giumbuşlucurile făcute în curbele de pe traseul ales, de cele câteva rânduri recitate din Hamlet, că doar de-aia îi spune 30% Hamlet, de spontaneitatea lui Toma Dănilă, de florile de câmp pe care ni le-a dăruit şi pe care, sper că le-a luat de la cea mai simpatică tanti ce vinde flori în Cluj, de cele 35 de minute de sprâncene şi colţuri de gură ridicate, dar mai ales, de reacţiile spectatorilor în faţa unei manifestări culturale aparte.
Pentru mine n-a fost musai teatru, ci un îndemn de luat în seamă, unul care vrea să te facă să iei cultura cu tine peste tot. În buzunar, în geantă, în stradă, în maşină, pe mijloacele de transport în comun, la semafor, la coadă, în curtea şcolii. Undeva unde crezi sau pare că nu s-ar potrivi. Ea are deja destule seminţe în noi. Nu mai rămâne decât să le lăsăm udate de câte un astfel de experiment.
Spectacolele jucate în autobuz la Cluj n-au lăsat oamenii indiferenţi, unii chiar au plecat de acolo cu, precum spunea actorul, gânduri noi, dorinţă de schimbare. Dacă au făcut ceva apoi, n-a mai depins decât de ei. Cultura nu forţează!
O prietenă mi-a povestit că s-a plimbat şi ea, la propriu şi figurat, prin reprezentaţia pe roţi a “Oracolului”. M-am bucurat să aflu că spectatorii au fost puşi să scrie câte un sms de dragoste pe foaie, după care au fost citite câteva. Cultura te ajută să te exteriorizezi!
Mai aşteptăm la Cluj astfel de îndemnuri.
Be First to Comment