Anne. Cu drag, despre muzică

Anne (5)Cine e Anne, care e povestea ta? Cu această întrebare am început interviul cu Ana Diana Kalmar, dar m-a lăsat fără un răspuns direct, căci… unele povești nu prea știi de unde să le începi. Și bine a făcut. Pentru că povestea ei, oricare ar fi, trebuie dezvăluită prin ochii celor care o văd sau, în cazul celor care nu au stat de vorbă cu ea, după cel puțin o audiție. Eu am reuşit să aflu doar o parte, cea despre cât de mult iubeşte muzica o tânără de 23 de ani care cântă de la 5 ani. Anne cântă cu energie ceea ce îi place: soul, pop, rock şi jazz.

Vă invit să citiţi mai multe despre cum a început dragostea ei pentru muzică, cât de mult iubeşte pianul şi despre concursurile şi concertele la care a participat. Nouă ne-a plăcut şi aşteptăm să o ascultăm live tot mai des.

Cânţi de la 4 ani, dacă nu minte internetul. Te numărai printre acele fetiţe care-şi doreau să devină cântăreţe când se vor face mari?

Da, visam încă de mică la o carieră muzicală, eram convinsă de pe atunci că acesta este drumul pe care vreau și trebuie să îl urmez. Când eram mică, le imitam pe Patricia Kaas şi Edith Piaf cu orele. Cineva de la grădiniță a observat că am ureche muzicală și i-a îndemnat pe părinții mei să mă înscrie la Palatul Copiilor.

Cum de ai ales pianul? Cât timp ai studiat acest instrument?

Părinții mei au vrut ca eu să studiez vioara, considerau că e un instrument mai potrivit pentru mine, dar nu au rezistat insistenţelor mele de a învăța să cânt la pian, așa că la vârsta de 6 ani am pus prima dată mâna pe unul. Îmi amintesc că am învățat marșul măgarului și le cântam copiilor. Am studiat timp de 10 ani acest instrument la Liceul de Artă din Baia Mare. Pot să spun că a fost prima mea iubire și am ales să îi dedic copilăria și nu numai. Exersam și câte cinci ore pe zi.

Când ai cântat prima dată în public? Cum te-ai simţit?

Primele apariții le-am avut la vârsta de 5-6 ani. Aveam emoții, bineînțeles, dar îmi plăcea senzația de adrenalină de pe scenă, luminile. Tot ce ținea de lumea show-ului mă fascina. La Palatul Copiilor, unde cântam, am făcut și balet, m-a ajutat foarte mult la mișcarea scenică. În copilărie, în Baia Mare, aproape în fiecare săptămână aveam câte un concert. În faţa publicului, cânt cum nu cânt niciodată la repetiţii. Mă ajută foarte mult și experiența acumulată la cursurile urmate în afara țării. Când aveam 14 ani am participat la un curs în Paris, în urma unui concurs internațional de francofonie. Au fost trei săptămâni de cursuri de actorie și muzică. Studiam în fiecare zi, iar înainte de fiecare curs făceam exerciții de relaxare pentru întreg corpul. În același an am fost trei săptămâni și în Chicago, prin intermediul Liceului de Artă, pentru concerte de muzică clasică.Anne (12)

Nu ți-era greu să cânți muzică clasică la vârsta aceea?

Nu era foarte ușor să fiu solist muzică clasică, dar îmi plăcea. La 13-14 ani am cântat Stabat Mater Dolorosa cu Filarmonica din Satul Mare, apoi am cântat-o și la Baia Mare.

Care a fost cel mai special concert?

Am concertat în Germania, acum trei ani, la concursul Das SuperTalent. A fost foarte emoţionant, erau sute de oameni în public, iar la final, când s-au ridicat toţi şi-au aplaudat, mi s-au înmuiat genunchii şi-am plâns. Am cântat “My Immortal” de la Evanescence.

Cum te-ai hotărât să participi la concurs?

Eram în anul doi de facultate, la ISE şi nu ştiam ce caut acolo. Mi-era dor de muzică. Aşa că am căutat să văd ce concursuri sunt şi m-am înscris pe internet. După două luni m-au chemat în München. A fost o experienţă interesantă, dar şi marcantă pentru mine. După ce mi-au spus că sunt suficienţi artişti în vest, nu am mai cântat un an de zile.

Îţi compui singură piesele? Ce te inspiră?

Aş vrea să compun mai mult, chiar şi la partea de versuri, deşi acolo mi-e mai greu. Până nu demult am făcut prelucrări de piese. Mă inspiră oamenii și particularitățile lor frumoase, trăirile alături de ei, tot ce mă înconjoară.

Crezi că e posibil să trăiești doar din muzică?

Intenţionez să trăiesc doar din muzică, pe viitor, momentan am nevoie de un job, ca să nu mă compromit. Pentru că toți spun că vor să schimbe ceva în muzică, calitativ, însă toți vor să vândă. Pe mine muzica mă ajută să pătrund într-o lume mai profundă. Uneori prefer două ore aşa, cântând, decât 24 de ore printre oameni.

Care sunt artiştii tăi preferaţi?

Îmi plac mult Matthew Bellamy, Jared Leto, Michael Jackson, Amy Winehouse.

Cine ţi-ar plăcea să te acompanieze într-un concert?

Mi-ar plăcea un duet cu Cee Lo Green, Slash.  Bineînțeles că visez la colaborări cu trupele mele preferate ale căror instrumentiști sunt extraordinari: Muse, Kings of Leon, 30 Seconds to Mars.

Ce faci în timpul liber?

Cânt la pian, fac muzică, n-aș putea trăi fără asta. Am plâns de dorul pianului. Dacă nu cânt, o iau razna. Îmi place foarte mult muzica veche. Fac și sport, îmi place să citesc, să mai văd un film bun, să gătesc, să mă bucur de prieteni.

Top 10 lucruri preferate

  • Culoarea: turquoiseAnne (3)
  • Cartea: ”Roşu şi Negru”, Stendhal
  • Melodia: “Dirty Diana”, Michael Jackson
  • Filmul preferat: Gone with the wind
  • Destinația: zonele exotice
  • Muzica: rock, soul
  • Mâncarea: chinezească
  • Brandul vestimentar: nu am un brand favorit, îmi plac hainele de calitate, în care te simți confortabil și în același timp special.
  • Parfumul: Versace – Bright Crystal
  • Personajul: Scarlett O’Hara

Credite foto: Radu Neag

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *