Fost-am la on/off. Al şaselea

Pentru că e păcat şi… recunosc, mi-e şi ruşine să las să treacă luna aprilie fără vreun rând din spaţiu, pe final de lună, la Cluj s-a petrecut ceva ce nu poate să nu fie menţionat şi aici. E vorba de al şaselea eveniment on/off organizat de bloggerii de la tvdece.ro, care a crescut cât altele în zece sau mai bine. S-a transformat într-o adevărată conferinţă, ce m-a răpit o zi întreagă.

Totul a început cu revederea multor oameni cunoscuţi pe calea blogului şi o cafea numai bună de deşteptat mintea. Apoi, Dragoş Alexa a desfiinţat cumva teoria triburilor, tema centrală a evenimentului, contestând eticheta de trib ca element inovativ. “Toţi, prin faptul că respirăm aer, suntem parte dintr-un trib”, zis-a el că zise cineva. Acum, fiecare cu tribul lui…

De la trib la nişă, doar un pas oblic a fost făcut, c-a urmat Chinezu care e foarte încrezător în blogurile de nişă şi chiar are el mai multe proiecte prin care arată asta. Ne-a vorbit, printre altele, despre blogurile mici care o dau în bară, despre scriiturile lungi, cu font roşu pe fundal negru, care pot spune ele ceva şi poate chiar într-un stil plăcut, dar care nu vor atrage ochii împrăştiaţi în zig-zag ai utilizatorilor de interneţi.

Anca Şerban, pe care m-am bucurat s-o văd în postura de speaker, ne-a povestit puţin despre bunele maniere în mediul online. Informaţii interesante, poate pe alocuri prea rigide, aş zice, că dacă stai să iei în considerare şi cele mai îndepărtate şi de neaşteptat efecte atunci când faci o glumă pe internet, wall-ul de pe facebook, de pildă, s-ar putea transforma într-un zid alb, plat, neprietenos. Oricum, a fost amuzant să aud un telefon sunând chiar în timpul prezentării despre bune maniere. Dar… nu-i bai, doar Anca vorbea de mediul online!

În tura doi de povestit onlinerisme, după o pauză şi alte regăsiri printre cei prezenţi, s-a dat startul discuţiilor despre blogurile de nişă.

Nu ştiam mare lucru despre Teo’s Kitchen, recunosc, dar tot traseul şi povestea ce se rezumă în “am ales un blog de nişă pentru că trebuia să mănânc”, m-a cucerit. Adică cel mai cel blog culinar de acum… a început prin 2007 pe blogspot cu Celine Dion pe fundal. Teo mi-a confirmat şi faptul că nu numai dragostea trece prin stomac, ci şi povestea, reţetele prinse de poveştile din viaţa ei fiind cele care dau clasă celor care au câteva rânduri rigide şi cele mai deselerate fotografii.

Să nu mă lungesc foarte tare, voi puncta pe scurt ce m-a mai bucurat vineri la Casinoul din Parcul Central.

  • Prezentarea Amindei, care s-a documentat serios despre activitatea în mediul online a mai multor cântăcioşi de toate felurile, de la noi şi nu numai.
  • Groparu cu a sa prezentare, MasterŞefii de trib, blogger care nu omite niciodată să insereze câte-o idee dintre cele mai alese şi de ţinut cont… precum “Iar apoi Domnul a zis… să fie ortografie”.
  • Pasiunea cu care a vorbit şi cu care s-a dedicat Oltea proiectelor culturale de care s-a ocupat (Toamna Orădeană şi TESZT). Ascultând-o, mi-am amintit că prima şi prima dată am întâlnit-o în 2010 la Sibiu, la festivalul de teatru unde am regăsit-o şi în anii următori.
  • Glumiţele inserate peste emoţiile lui Andrei Aroneţ de el însuşi şi creativitatea din prezentarea despre Muzeul de Farmacie.
  • Colecţia Into the Wild a Denisei Cârstea, care nu vinde la noi, ci mai degrabă în Belgia, dar mi-a spus că materialele cu care lucrează sunt foooarte scumpe.
  • Şi, ultimul, dar deloc cel din urmă, vinul Liliac.

Cineva spunea că a doua zi după eveniment, Alina şi Răzvan vor vorbi la cafea despre on/off7. Alina ne-a spus că deja se gândeşte despre ce va fi. Nu rămâne decât să aşteptăm curioşi şi cuminţi, că e drăguţ să ai parte de aşa ceva la Cluj.

ON/OFF 6 – communities conference este un eveniment TVdece realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca Partener oficial: Romtelecom Parteneri: Casino Centru de Cultura Urbana Cluj, Jolidon, WineClub, LunchBox, Panemar, Aqua Carpatica si MediaBrief Parteneri media: Ziar de Cluj, 24 FUN

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *