Wadjda – o poveste despre luptă, colorată-n verde

Am vrut foarte mult să ajung la un film din competiţie la TIFF. Am vrut să ajung chiar la toate filmele din competiţie, dar nici anul ăsta n-am ştiut cum să-mi organizez programul. Sper doar ca  până la final de festival să văd mai multe. Dar şi dacă nu reuşesc, că mă tentează foarte tare şi secţiunile “Focus Grecia” şi “Acesta este sfârşitul”, tot sunt mulţumită.

Şi asta pentru că aseară am văzut filmul pe care pariez pentru Trofeul Transilvania. E vorba de “Wadjda”, primul lungmetraj din Arabia Saudită regizat de o femeie, Haifaa al Mansour. Şi care prezintă într-o poveste simpatică, numai bună de purtat pe două roţi, situaţia femeii arabe.

Wadjda este o fetiţă de 10 ani care poartă teneşi cu şireturi mov, ascultă muzică vestică şi “uită” să-şi poarte vălul. Şi care e mustrată de mama ei şi de profesoară la orice pas. Dar nu se opreşte şi, pentru a-şi iuţi pasul şi a se lua la întrecere cu prietenul ei Abdullah (care vrea s-o ia de nevastă când vor creşte), ajunge să-şi dorească o bicicletă. Verde! Aparent, o dorinţă normală, poate chiar uşor de împlinit, pentru un copil de 10 ani. Nu şi în această lume, nu şi pentru o fetiţă din Arabia, căci nu numai vocea lor nu trebuie auzită, dar nici n-au ce căuta călare pe două roţi, bicicletele fiind “periculoase pentru virtutea fetelor”.

Dar, aşa cum îşi ascultă muzica în continuare şi îşi colorează teneşii cu marker-ul pentru a părea că poartă pantofi, Wadjda începe să-şi strângă bani pentru bicicleta visată. Şi o face în cele mai şirete şi simpatice metode. Cea mai provocatoare e însă, participarea la un concurs de recitare a Coranului. Dar pentru bicicleta verde, care o aşteaptă de ceva vreme la magazin, Wadjda ar face orice.

Cu glume deştepte, cu zâmbetul pe buze, cu minciuni nevinovate şi parcă pedalând tot timpul, Wadjda devine personajul acela căruia îţi vine să mergi tu să-i dai bani pentru bicicletă. Şi poate chiar să-i faci şi o casetă cu selecţii. Recomand să nu rataţi o poveste despre lupta pe care femeile din Arabia o duc… cu ele, cu stările lor, cu dorinţele lor, cu tot ce trebuie să înnăbuşe în ele pentru a fi “în regulă”, cu singurătatea cu care au de-a face chiar dacă familiile devin tot mai numeroase şi nevestele tot mai multe. O astfel de poveste, înfăşurată în visele colorate în verde ale Wadjdei, merită savurată la TIFF.

Şi o puteţi face şi voi. Filmul va mai rula joi, 6 iunie, de la ora 11:00 la Cinema Florin Piersic şi duminică, 9 iunie, de la 19:45, la Cinema City (Iulius Mall).

WADJDA (Arabia Saudită, Germania)

Regia: Haifaa al Mansour

Cast: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani

An: 2012

Festivaluri
Veneţia (Orizzonti), Dubai 2012, Telluride 2012, Tallinn 2012, Rotterdam 2013, Goteborg 2013, Belgrad 2013

Premii
Premiul C.I.C.A.E., Premiul Interfilm, Premiul CinemAvvenire – Veneţia/Venice 2012, Premiul Don Quijote – Tallinn 2012, Premiul Dioraphte – Rotterdam 2013, Premiul Muhr Arab pentru Cea mai bună actriţă (Waad Mohammed), Premiul Muhr Arab pentru Cel mai bun film – Dubai 2012

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *