După ce #traiescPLAI, încă #respirPLAI

Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic – iată ultimul gând ce mi-a rămas în minte de la PLAI, ediţia a noua, auzit în timp ce mă adăposteam sub un copac, după aproape o oră de stat cât mai aproape de scenă la concertul Subcarpaţi + Orchestra, unul ce a intrat în topul celor mai bune la care am participat anul acesta. Şi cum să nu-mi rămână în minte, când până şi luminile de la scenă s-au transformat în roşu, galben şi albastru, iar de la distanţa aleasă pentru că… “să plouă, să plouă”, am reuşit să văd bine steagul plutitor. Aşa, de la trăit PLAI în toate formele lui, am ajuns să îl respir… curat şi spălat de o ploaie care de ceva vreme a încetat să deranjeze.

plai

Cam despre asta e PLAI-ul, despre multiculturalitate, e drept, te poartă trei zile prin culturile multor ţări – prin muzică, mai ales, dar şi prin filme, obiceiuri, spectacole, activităţi şi chiar şi mâncare. Dar la final, te întoarce la tine şi îţi dai seama că dacă tot poţi aprecia muzicile tradiţionale, specifice altor culturi, când te gândeşti la tine şi la cultura ta, nu trebuie să te îndepărtezi, ci s-o savurezi ca pe cea mai dragă. Cu acest concert la final de ediţie, scopul a fost împlinit. Îmi plac oricum Subcarpaţi şi, mai ales, versurile lor, dar niciodată n-au sunat atât de bine, ca acum, acompaniaţi de Orchestră.

Descoperind Banatul

prin banat

În ultima zi de festival, până la acest moment special, am trecut prin altele… cumva apropiate. Am participat la turul Prin Banat, alături de prieteni din Cluj şi cunoştinţe noi din Timişoara, unde am fost îndrumaţi de istoricul şi ghidul Claudiu Preda, care, deşi puţin grăbit (că unii aveau tren), ne-a spus o grămadă de lucruri despre Timişoara, de la începuturi şi până în prezent, plimbându-ne prin hărţi vechi, prezentându-ne întreg Banatul, personaje istorice şi personalităţi ce au legături cu Timişoara, arhitectura locului influenţată de cele muuulte naţionalităţi ce i-au trecut pragul şi, mai ales, satul bănăţean… care a devenit tot mai urban. Cei de la Prin Banat se află în căutarea locurilor ce încă mai păstrează tradiţii şi obiceiuri vechi. Pe site găsiţi mai multe poveşti şi fotografii care parcă vă duc la faţa locului.

Fado la PLAI

DSC_0608

Un concert pe care-l aşteptam cu nerăbdare la PLAI, fără a cotrobăi prea multe despre artistă, Carminho, a fost cel de fado. Cultura portugheză m-a atras încă dinainte de a vizita Lisabona, iar de atunci ocaziile de a asculta fado live nu mi-au fost prea multe. Asta pentru că la PLAI am ajuns abia de anul trecut. Cu un stil uşor masculin, multă eleganţă şi simplitate oriunde, dar nu în glas, Carminho ne-a bucurat şi întristat o oră, prin recitalul ei de duminică. Ne-a spus poveşti, ne-a tradus poeme, ne-a plimbat prin cântecele ei cu câte un hint aproape de fiecare dată, ca şi cum muzica nu a fost deajuns. E drept, fără anumite indicii, nu înţelegi ce-ţi cântă, deşi observi cum, iar ea a reuşit să ne aducă mai aproape de muzica sa.

Mulţumesc PLAI-ului pentru invitaţie, grijă, bucuriile transmise pe diverse căi şi, mai ales, pentru câteva lecţii:

* să nu ne pierdem de ale noastre… de la muzică până la un trai sănătos, cel puţin spiritual.

* 100% dedicare pentru un lucru drag – voluntarii, pe care i-am văzut anul acesta cum muncesc mai de aproape, rămân voluntari în fiecare clipă a festivalului, chiar şi la petrecerea de final, dedicată lor.

Singurul meu regret de la această ediţie a festivalului e că n-am reuşit să plimb un câine. În rest, mă bucur că am fost acolo şi n-am plimbat prea mult ursul.

DSC_8719

Atenţie, după festival, dacă treci şi pe la party-ul voluntarilor, după 3 zile de multă voie bună, şi ajungi în stadiul în care scrii cu marker-ul pe o planşă “Cine merge în Şagului?”, nu doar că nu găseşti pe nimeni disponibil, dar în taxi crezi că preţul de la taxi e frecvenţa de la radio şi chiar de e imposibil să fie 106,7, faci cumva să te apropii de sumă, dacă ai noroc de un taximetrist nou, care nu ştie că Rebreanu has balls, adică are două Billa şi tu de fapt vrei la aia de lângă Agip.

Credite foto: Flavius Neamciuc, Cosmin Cimil

PLAI Festival mulţumeşte partenerilor şi sponsorilor care, prin implicarea lor, au făcut posibilă editia din acest an. De asemenea, mulţumeşte publicului, un partener permanent, fără de care acest eveniment n-ar exista.

Puteţi citi despre PLAI şi pe blogFacebookTwitter sau Instagram.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *