JazzTM 2015 – the place to be (ziua 1)

Dupā prima tură de jazz în Piața Victoriei mi-am spus că nu ştiu dacă vreo seară de aici o va întrece la capitolul muzică, dar când scriu asta, cu soundcheck-ul lui Liv Warfield în fundal, mă aştept la mari surprize.

Dar să o luăm de la începuturi – vin la festival de la prima ediție şi aproape că mi-au crăpat obrajii (nu în sensul ăla) de bucurie aseară când am văzut câți oameni au venit încă de la primul concert al serii: Brum. Pe băieți i-am tot ascultat live în diverse locuri, iar ieri, dând din cap şi din picioare pe ritmurile lor sălbatic de electronice, mi-am deschis urechile/ochii şi la reacțiile celor din jur: un pompier bătea cu mâinile pe volan prins de ritmul muzicii, nişte tipi aflați la o primă audiție (sper) au remarcat chiar de la start: uite că ăştia şi încep cu brum brum brum.

foto: Flavius Neamciuc
foto: Flavius Neamciuc

Muzical, stilul lor nu e foarte aproape de jazz, au spus și la conferință, însă atitudinea şi mentalitatea trupei numai jazz pot fi. Oricum prima seară de jazz, simțită din program, s-a axat mai mult pe o atitudine jazz decât pe clasicul sens al termenului, ceea ce nu e lucru deloc rău (pe mine cel puțin m-a bucurat maxim programul). Aseară au cântat câteva piese de pe albumul lor proaspăt, Today, lansat anul acesta în martie, album cu care se vor plimba prin țară, așa că stați cu ochii pe Brum, poate vă intersectați.

Prezentat drept un grup eclectic – un mix de clasic şi jazz, presărat cu vibe-uri electronice într-un mare fel, Aufgang au fost invitați şi la festivalul Enescu, un eveniment de mare amploare, care le-a intrat la suflet. Revenind în România, deja şi-au format o părere, poate chiar prea frumoasă, despre români:

Avem amintiri frumoase de la festivalul Enescu, am dat de un public călduros şi curios de muzica noastră. Am regăsit în Romania diversitate, chiar şi în felul cum arătați, impact multicultural, flexibilitate, curiozitate, sete de a cunoaşte alte culturi. Din aceste motive este o țară foarte bogată, cu oameni de încredere. Îmi aminteşte de Liban, țara unde m-am născut – Rami Khalifé, Aufgang.

Rami - Aufgang Foto: Flavius Neamciuc
Rami – Aufgang
Foto: Flavius Neamciuc

Aufgang nu-şi etichetează stilul muzical, nici nu se bazează foarte mult pe influențe –muzica e bună şi atât, nu contează de unde provine. În improvizație, muzica are un ritm natural. Deşi avem influențe din jazz – muzica noastră nu e jazz – mai spune Rami.

Dar să vedeți cum le-a fost concertul… Deși i-am ascultat pe youtube de când au fost anunțați în program, pot spune că live am descoperit cu totul altceva. Cu un start de concert de parcă chemau ozeneurile – desigur, m-am simțit chemată, am luat o gură de cafea rapid să alunec mai ușor pe rază și m-am lăsat răpită până în ultimul moment. Rami Khalife și Aymeric Westrich și-au dat sufletul aseară pe scena JazzTM și ni l-au dat nouă.

Foto: Flavius Neamciuc
Foto: Flavius Neamciuc

Ce-i drept, chiar aveam nevoie de două suflete pentru ce urma. Dacă iau în calcul gusturile mele și surpriza cosmică numită Aufgang, ei au fost preferații mei de ieri. Dacă mă iau după simțire, Marcus Miller și minunatul lui band câștigă detașat. Dacă m-ar fi întrebat cineva aseară, în timpul ultimului concert, cum mă simt, aș fi spus că nu mai simt, nu mai gândesc – muzica lor mi-a dat eliberare fără să mă lase în vreun fel să mă desprind de ea. Ultimul album, Afrodeezia chiar asta prezintă și uite că mi-aș fi dat seama fără să știu. Scopul principal al proiectului ce combină muzică din Caraibe, Brazilia, America Centrală/Nord/Sud – Africa etc este de a sărbători supraviețuirea împotriva sclaviei. Oamenii sunt ființe minunate, dar există acest instinct de a domina, de a controla… încă mai avem de evoluat, a spus Marcus Miller în timpul conferinței de presă, transmițând în același timp cât de nerăbdător este să urce pe scenă. Spre bucuria noastră, nu a fost nerăbdător să coboare, ne-a oferit mai mult decât ne așteptam, și ne-a cam transformat (cel puțin pe mine) pentru două ore, dacă-mi permiteți jocul de cuvinte puțin mai dur, în sclavii muzicii lor.

Foto: Seba Tătaru
Foto: Seba Tătaru

Cam așa a fost ieri și a fost bine. Astăzi urcă pe scena Jazz TM: 20:00 Ana-Cristina Leonte | 21:00 The Ruff Pack | 22:30 Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz.

Mai multe detalii despre festival găsiți pe:   www.JAZZ™.ro | iar pe www.facebook.com/JAZZ™Official descoperiți în timp real fotografii, impresii și filmări de la concerte și soundcheck.

P.S – nu o spun doar pentru că sunt eu aici și-mi cam place, dar zilele astea, Timișoara is the place to be!

Foto: Seba Tătaru, Flavius Neamciuc

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *