Untold vs. Electric Castle – o confruntare fără sens

Ca orice om ce-și petrece suficient timp cu newsfeed-ul în față, pe lângă multe alte povești despre Untold (am zis că dacă mai citesc multe știri și statusuri îmi explodează capul), a apărut și, i-aș spune mai degrabă evitabila comparație, dar la ce faună avem pe net, rămâne inevitabilă, între festivalul cu lucruri nespuse încă și Electric Castle.

N-am înțeles comparația, dar nici n-aș fi scris nimic despre, dacă nu vedeam azi această postare:

REACTIE

Motive care m-au convins să scriu:

-postarea propriu zisă (pare a fi a unei persoane care până nu demult se plângea că EC e în timpul bacului, acum a apărut Untoldul și nimic nu mai contează)

-faptul că apare pe un eveniment de pe FB ce numai al festivalului EC nu e (oameni buni, pe lângă faptul că nu coincide data, a fost anunțată recent, deci nu-i musai s-o țineți minte, aruncați o privire la descriere și gazda evenimentului)

-frenezia și neregulile din jurul Untold

-de ce nu are rost o astfel de comparație

-o să trasez totuși o comparație care s-arate, cât de cât, că nu-i loc de comparații

Trecând peste modelul barurilor, stilul de anunțat artiști, formularul de acreditare pt presă, dar și  pestenebunia cu plouă la Untold, care chiar e luată după modelul ploualabontida.com  unde e vorba de reacții/lucruri făcute de fanii evenimentelor, nu de organizatori, deci nu văd unde e problema, că nu poți ține în frâu oamenii și nici nu-i tocmai cazul să răspunzi de toate reacțiile publicului. Contează însă cum îi construiești. Ceea ce mă duce la primul argument contra comparației dintre cele două festivaluri:

Publicul & muzica

Publicul vine pentru muzică. Publicul din alte orașe nu are treabă cu un parc închis, cu ce rămâne în urmă (am înțeles că incă pute prin parc, e cam distrus și n-au dispărut încă toate gardurile). Da, a fost multă lume la Untold. Foarte multă – pentru o primă ediție, însă mai toată concentrată pe stadion.  La EC, la ediția de anul ăsta cel puțin, nu găseai hamac liber nici la Prodigy. Nu e un festival ce se bazează doar pe headlinerul serii. Oamenii sunt mereu peste tot. Nu-s liniștită la EC, cum spuneam c-am fost în prima zi de Untold, tocmai pentru că vreau în mai multe locuri în același timp.

Personal, prefer muzica de la EC. Chiar dacă au fost câteva trupe/dj pe care i-am văzut și în lineup-ul EC, cred că asta i-a ajutat mai degrabă pe organizatorii Untold, având deja confirmarea că trupele respective au prins destul de bine la publicul clujean.


gramatik

Spațiul de desfășurare

Tot așa, personal, prefer locul de la EC. Nu mă deranjează plimbarea până acolo, nici dormitul chircit în mașină sau în cort. E festival, e excursie, e plecat din oraș, e castel și sat cu oameni faini. Sunt descoperiri.

Mai obosită am fost după turele de stadion-parc-Piața Unirii și retur. Și dacă tot se încăpățânează lumea înspre o a doua venire a lui Untold la Cluj, sper și susțin mutarea festivalului în Valea Gârbăului, pentru că dacă tot sunt promisiuni că revin ăștia mari, Armin și Guetta… eu mă-ndoiesc că nu va merge iar valul de mulțime după ei.

Reguli și nereguli

Electric Castle e un eveniment curat. Chiar și cu noroi, am mai spus-o. Nu a început cu așa forță ca Untold, pentru că n-a avut nici buget imens, nici așteptări imense, ci evident a fost un proiect pornit din suflet, nu de dragul de a încununa titlul de Capitală Europeană a Tineretului la nivel maxim.

Cred că un festival bun se crește treptat. La a 3-a ediție, EC a ajuns destul de mare, însă lasă loc de mai mult. S-a adaptat în timp prin amenajare, lineup și sunt convinsă că vor veni cu surprize și anul următor. Prima e data – 14-17 iulie 2016.

În jurul Untold-ului s-a aflat de la început un nor gros de fum. Ceață. Beznă. Artificiile luminează scurt și nu curăță. Din contră. Găsiți în presă mai multe detalii. Însă e încă vag totul. Dar sper să se facă lumină. Nu recomand Ziar de Cluj de obicei, dar acum vă trimit acolo să aflați mai multe.

Nu-s bătută-n cap să nu pricep că dacă faci un festival cu bilet, trebuie să închizi cumva spațiul respectiv, dar nu-mi place alegerea Untold. Din ce știu, în spațiile publice nu poți lua bani pe bilete la evenimente. Artmania ridica garduri mai demult în Piața Mare, la Sibiu. Nu mai poate, dar are loc în continuare. Gratis.

Diana Written by:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *