Filmul preferat: Searching for Sugar Man

Sau… în căutarea filmului preferat. Ar fi mai multe, foarte multe. Cel puţin două din ultimele trei văzute. Şi mi-e foarte greu să aleg. Aşa că îl iau pe cel mai proaspăt film care m-a cucerit. N-am dat cu banul când am decis să vă povestesc despre documentarul premiat anul acesta la Oscar, ci am preferat să nu aleg un film care m-a răvăşit personal, cum le aleg pe toate care-mi plac, ci unul despre care am simţit nevoia să povestesc mai departe din momentul când au rulat creditele, unul pe care l-aş recomanda oricui. E drept, nu atât pentru spectacolul vizual, deşi este vorba de un documentar foarte bine realizat, cât pentru poveste şi mai ales, pentru muzică.

În “Searching for Sugar Man” se merge cu privirea şi nu numai pe urmele lui Sixto Rodriguez, un cântăcios excepţional, de origini mexicane, absolvent de filosofie şi pasionat de munca în construcţii… un om cu o chitară în Detroit. Rodriguez n-a fost deloc apreciat pe-atunci în SUA, dar era numărul 1 în Africa de Sud. Bineînţeles, el habar n-avea. Cum n-a avut sau n-a vrut să aibă nici la decernarea premiilor Oscar, pe care nu le-a urmărit nici măcar la TV.

‘Cause the smell of her perfume echoes in my head still
‘Cause I see my people trying to drown the sun
In weekends of whiskey sours
‘Cause how many times can you wake up in this comic book and plant flowers?

Filosofia lui de viaţă poate fi ca… topica şi naturaleţea versurilor lui: surprinzătoare şi în acelaşi timp simplă, senină. Nici nu ştiu de unde să-i apuc povestea şi nici nu ştiu dacă trebuie, căci risc să-i stric farmecul. Aşa că păstrez pentru voi suspansul ce vine o dată cu recomandarea, că am fost criticată că “spoileresc”.

Vă mai spun doar atât: documentarul “Searching for Sugar Man” o să vă cucerească urechile, o să vă stoarcă poate o lacrimă şi o să vă bucure la final, după câteva zvonuri cu tente şocante. Şi cine ştie, poate unii o să şi ascultaţi apoi albumele lui câteva zile la rând, ca mine.

sursa foto: standbyformindcontrol.com

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *