Final de PLAI, ediția a X-a. Duminică noaptea sau mai degrabă început de luni. Cu o săptămână în urmă. Ora 1. La barul Scârţ de la PLAI încă se mai hăhăie şi hâşâie unii. Voluntarii strâng deja de ceva vreme paleţi, saci de gunoi şi alte cele rămase în urmă. Ba chiar m-ajută o voluntară să trezim un participant îmbrăcat destul de subţire care adormise pe un sac.
Alt voluntar, mai mult obosit decât nervos, îi roagă, dar îşi mai pierde din răbdare, pe cei ce sprijineau barul la Scârţ să plece la casele lor. “E târziu, festivalul s-a terminat, suntem obosiţi şi vrem să strângem”. Eu mă uit c-un ochi la ei, cu celălalt la cortul de party, amintindu-mi cum am sărbătorit finalul de festival cu voluntarii anul trecut, sub cortul african, pe ploaie, până aproape dimineaţa. În drum spre ieşire am găsit prea puţini dintre voluntarii pe care-aş fi vrut să-i salut şi să-i felicit. Le transmit asta acum!
Am mai aruncat înc-o privire prin muzeu, reperând cumva atracţiile festivalului, majoritatea deja adunate şi am plecat cu un sentiment pe care nu-l puteam defini altfel decât… X.
Apoi am văzut acest anunț:
„Mulțumim foarte mult pentru cea mai frumoasă ediție de PLAI! În toți acești ani am învățat și crescut cu voi și suntem extrem de recunoscatori pentru toate experiențele, provocările, lacrimile și zâmbetele, tot ce înseamnă să oferi necondiționat și să ai atâția oameni diferiți în jurul tău care simt la fel. Am primit și cel mai frumos cadou de la public: prezența! A fost PLAIul pe care l-am visat.
Nu ne puteam imagina o retragere mai frumoasă de la coordonarea festivalului PLAI. Au fost 10 ediții pe care nu le vom uita niciodată!
În 2006 când am creat festivalul nu am avut niciun obiectiv privind longevitatea. Am dorit doar să creăm un eveniment relevant pentru Timișoara. Sperăm că am atins acest obiectiv și mulțumim tuturor celor care au crezut și au sprijinit visul nostru!
Vom rămâne în continuare voluntari activi în cadrul PLAI și vom oferi orice sprijin necesar cerut de echipa frumoasa PLAI, dacă vor decide continuarea acestui proiect sau dezvoltarea altora.
Vă îmbrățisam,
Țuca și Tako”
Anunţat cu necunoscute, dezvăluite apoi pe scenă, festivalul s-a încheiat cu o nouă necunoscută. PLAI va rămâne momentan X şi sperăm ca la anul surpriza să fie aceea că Festivalul PLAI continuă. Dintre toate festivalurile muzicale de pe la noi, acesta mi-e cel mai drag. Chiar dacă m-a intrigat cu artiștii surpriză, și asta doar pentru că știu câteva suflete care s-ar fi bucurat și-ar fi venit la Timișoara pentru Koop sau Everlast. În rest, chiar a fost cel mai fain PLAI ever! De-aici m-aștept să meargă tot mai sus și nu vreau alt gând când vine vorba de festival.
Cam toți timișorenii care au auzit de PLAI au fost și ei intrigați, taximetriștii credeau că am venit de la Cluj să cânt la PLAI, voluntarii mă întrebau în fiecare zi dacă știu cine cântă, iar când aflam câte o literă începea să-mi bubuie capul. Am avut o criză ciudată de bucurie când am aflat de Koop și a fost concertul meu preferat de anul ăsta. Nici nu-mi imaginam alt festival care i-ar putea aduce. M-am simțit ca într-un puzzle duminică după ce mi s-a spus că artiștii din seara respectiva încep cu B și M și A. Am ales însă, în fiecare zi, să nu-mi bat prea mult capul cu întrebările astea, ci să mă bucur de alte activități de la PLAI, pentru că nu doar despre muzică e festivalul și cam asta a vrut să se transmită prin PLAI X. Și până la urmă, a fost o reușită, dacă ne gândim că aproximativ 11.500 de oameni au participat la PLAI în cele trei zile de festival.
PLAI, festivalul făcut de 10 ani de voluntari, a adunat de-a lungul timpului și a dezvoltat o serie de activități care transformă, pe timp de zi, pentru un weekend pe an, Muzeul Satului într-un loc plin de surprize pentru participanți. Nu e un festival de deconectare, ci de reconectare. Iar muzica aleasă să încheie fiecare seară reușește cumva să fie, dacă nu chiar mulată pe așteptări, atunci cel puțin o surpriză pentru fiecare.
Anul acesta, bis-ul de după bis-ul celor de la Amadou & Mariam a fost un mini concert cântat cu drag de trupa ce n-ar mai fi coborât de pe scenă, aplaudat și fredonat de un public ce n-ar mai fi plecat de acolo. Un adevărat cadou din partea organizatorilor. Mi-a confirmat-o fiecare “Africa, Africa” cântată de fiecare persoană cu care m-am întâlnit după concert.
Dacă anul trecut singurul meu regret după PLAI e că n-am plimbat un câine (anul ăsta erau prea obosiți câinii pe când am ajuns eu la ei, dar mă bucur că n-au rămas neplimbați), anul ăsta n-am nici un regret. Mă bucur doar c-am făcut parte din surpriza PLAI X, pentru că era cât pe ce să-l ratez.
Și pentru că ne-am întrebat, uneori chiar când artiștii erau pe scenă, oare cine cântă la PLAI?, las aici lista cu artiștii de anul ăsta cu două mențiuni – KOOP pe scena PLAI a fost cea mai frumoasă surpriză muzicală ever pentru mine (n-au mai cântat de 6 ani, au făcut-o pentru prima dată sub ochii și încântarea noastră, iar de-acum le zicem Koop Oscar Orchestra), iar Mayra Andrade mi-a sărit direct în playlist, de pe scenă.
Artist rezident: Argatu
Everlast, Koop Oscar Orchestra, Mayra Andrade, Bratsch, Amadou&Mariam
Dar cu povești despre muzicile, oamenii și altele culese de la PLAI, voi reveni într-un nou text.
Festivalul PLAI 2015 este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş.
Sponsori: Grolsch, Raiffeisen Bank, Continental, Accenture, Draxlmaier, Kathrein, AQUA Carpatica, Institutul Francez Timișoara, Digi Mobil, Elba, Sar Security
Parteneri media: Digi24 și UTV
Be First to Comment