Inima ţării

Care e inima ţării? Ce zici? Din ce am văzut prin diverse articole, cînd e vorba de cîte un eveniment mai deosebit, de regulă prin vestul ţării, toţi se aruncă să spună că va avea loc în inima ţării.

A fost Sibiu inima ţării o dată cu statutul de CCE în 2007 şi e inima ţării în fiecare an în perioada Festivalului Internaţional de Teatru?
Cînd aud an de an în iulie de Festivalul Medieval de la Sighişoara, e mare lucru să nu i se alăture cetăţii medievale sintagma inima ţării.
Braşovul stă aproape în centrul ţării, deşi, pare-mi-se, acesta e pe undeva prin Agnita. Totuşi, tot la capitolul medieval, tradiţie, păstrare, frumuseţe, am auzit de multe ori cum că Braşovul ar fi inima ţării. Chiar şi anatomic!
Dacă tot m-am fixat în Ardeal, trebuie să amintesc şi de capitala spirituală a românilor (zău, aşa), Alba Iulia. Plus că judeţul Alba chiar are forma de inimă.
Iar inima Ardealului, ştim cu toţii, e Clujul. Sau nu?
Tot pe aici, întîlnesc deseori cum cei care vor să atragă turişti în zona Apusenilor folosesc expresia prea amintită.
Tehnic, inima ţării ar fi Bucureştiul.
Însă cînd dau peste bucăţi în genul: Covasna – un judeţ în formă de inimă, în inima ţării, mă întreb… cîte inimi are ţara?

Inima ţării e în fiecare român. Dacă românii vor uita asta, degeaba avem un centru al ţării dacă nu avem pentru ce, cuvinte suflate de Daniel Tomozei.

De ce nu e inima ţării pe undeva prin Oltenia? Pentru că ar avea ţara palpitaţii!

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *