Category: orase

July 10, 2023 / / festivaluri
December 13, 2022 / / orase
January 27, 2018 / / lemne
December 13, 2017 / / lemne
September 22, 2012 / / evenimente

Cumva s-a făcut, nu întâmplător, să ajung exact la brand-urile despre care, spre rușinea mea, nu știam nimic: Electrogrup, Arobs și Liliac. Bine, nici despre lumânărese nu auzisem, dar m-am bucurat de o scurtă vizită la ele, în micul colț colorat și în viitor parfumat, de lumânări decorate cu pricepere, răbdare și inspirație.

Cât de important e Farmec pentru Cluj și nu numai, am avut ocazia să aflu în plimbarea cu bloggerițele fermecate, anul trecut, la Sighișoara, deși o vizită la sediul lor te învață și surprinde mult mai mult, din cele discutate cu cei care au reușit să ajungă în vizită la doamna Jofi (Sofia Irimie, șef departament cercetare Farmec).

Dar nu voi scrie despre brandurile pe care nu am reușit să le vizitez.

Astfel, am aterizat alături de clujenii cu blog și bloggerii invitați din alte orașe, Cluj Brands Tour, exact când se pregăteau de plecare de la Grădina Botanică spre Câmpia Turzii, unde nu știam prea bine ce ne așteaptă, ci doar că ne plouă. Surâsul evenimentului nu s-a speriat de ploaie, a tremurat ușor, dar ambiția și curiozitatea au fost cu atât mai mari, cu cât la fiecare pas pe parcursul vizitelor la companii, pe bloggeri îi aștepta câte o provocare, o surpriză, niște oameni pregătiți, gata să le răspundă la orice întrebare.

Electrogrup: “Facem lucrurile inginerește”

Prima mea zi de descoperit companii clujene (adică joi, dar evenimentul te fură, așa explic întârzierea) a început la  în parcul fotovoltaic construit de cei de la Electrogrup la Câmpia Turzii (asta ne aștepta acolo).

Acum, prea ocupată să mă strecor printre stropii de ploaie și, recunosc, cam pe lângă subiectul prezentat, am auzit prea mulți termeni de neînțeles și am priceput ceva destul de previzibil, că e o investiție foarte bună asta cu energia solară, căci chiar și pe timp ploios, lumina, câtă e ea, reușește să încarce panourile (ceva proces chimic, nu știu ce celule, o extorsiune… într-o apă).

May 15, 2012 / / culturale

Asta-i perioada aia a anului din care eu îmi trag seva. FITS și TIFF sunt combustibil pentru ozeneul meu. Din 25 până în 31 mai, mă încarc cu teatru. Aș sta până la final și, chiar dacă-s bucuroasă că cele două festivaluri nu se mai suprapun, tura asta vreau 10 zile de TIFF, cu-atât mai mult cu cât ieri am aflat o grămadă de vești bune despre festivalul de film de la Cluj.

Nu știu dacă e coincidență sau o adevărată sursă de inspirație, însă în 2012 se domolesc crizele. Festivalul de Teatru de la Sibiu stă sub semnul crizelor, în timp ce filmele din competiția de la TIFF au ca temă centrală crizele de orice fel.

De asemenea, o parte din cei cinci cititori ai mei (da, a crescut numărul), știu că mie-mi place Sigur Rós. Unul, care probabil a citit de pe blogul ăsta cam tot ce am uitat eu c-am scris, știe cât de impresionată am fost când, acum doi ani, la FITS, un spectacol de dans a început pe una dintre piesele lor. Ce nu știe prea multă lume, poate doar cei care au răsfoit blogul festivalului de film și presa clujeană de ieri, e că un membru al trupei a făcut coloană sonoră a unui film ce va fi prezentat la TIFF, Vulcanul, și mai mult, va fi prezent la Cluj ca membru al juriului.

Și acestea nu-s singurele elemente care mă fac să îndrăgesc așa tare cele două festivaluri. Până la urmă, e vorba de teatru și de film, două stări în fața cărora îmi las ochii căscați, gândurile într-un ungher de minte, sufletul deschis, mintea tot mai limpede și toate grijile cât mai departe. Preț de câteva momente (până la câteva ore), mă las furată din viața mea și trăiesc cât mai frumos și mai ales, artistic, prin alții.

Abia aștept să vă povestesc și vouă prin ce vieți am mai trecut, ce trăiri am adunat și câte culori mi-au luminat retina (aici vin și cu partea foto, dacă aparatul meu antic și drag binevoiește să fie resuscitat). Între timp, vă las lista spectacolelor pe care intenționez să le văd la Sibiu, cine știe, poate vom fi colegi de sală și stări. În ceea ce privește filmele de la TIFF, vreau să las spontaneitatea să aleagă, mă las ghidată și de recomandările făcute de Mihai Chirilov, plus doza binemeritată de Kubrick.

Spectacole de la FITS 2012, care vor trece prin retina ozeneului:

August 1, 2011 / / orase