“dragostea stă în aprozar”, leguma… pe trotuar

Primaria Cluj-Napoca şi Imagistica au pornit o campanie împotriva consumului de etnobotanice. Ideea afişului de mai jos îi aparţine lui #Zicu.

Mai demult, când se vorbea de droguri şi efectele lor, în special exemple cu ultra dependenţe, vândut din casă lucruri pentru felurite substanţe, iar eu eram prea mică pentru a pricepe ce se întâmplă, rămăsesem totuşi cu asocierea dintre droguri şi spaimă, rău, mizerie, spitale şi moarte, ah şi să nu uit, ilegal.

Ce m-a făcut între timp să ajung să susţin asta:

Ilegalizaţi drogurile legale şi legalizaţi drogurile ilegale. E vorba doar de unde pui i-ul. Sau cum pui punctul pe i!

…nu are prea mare importanţă. Dar pe partea cu ilegalizatul etnobotanicelor ăstora, desigur, vreau să insist.

Botanicele astea etno, legalizate nici-nu-mai-ştiu-de-ce, euforice la început, extra-căutate, intrigant de ieftine şi cu efecte de cele mai multe ori jenante, ne-au făcut să ne credem nişte mici Bob Marley. Nu ştiu dacă a reuşit cineva să scrie, să zic, poezie sau ceva mai bun decât pe sec, de la substanţele astea. În tentativa mea, nu de a scrie poezie, ci de-a afla cum îţi strică mintea aşa-zisele ierburi legale, m-am lovit de o constatare tristă: mă simţeam proastă! (nu prea puteam lega cuvinte şi nu-mi venea să le leg, dar nici nu prea gândeam cuvinte, dacă stau bine să-mi amintesc), ori asta, înţeles-am, că de la ceva autentic, n-ar trebui să se petreacă, ba chiar pe dos (după caz, că partea cu legatul e cam universal valabilă, dar cuvintele poţi să le vezi, miroşi, auzi, bla bla), în fine.

Că eu m-am simţit, din fericire, numa’ proastă şi numai puţin, nu înseamnă că de la exagerări multiple, ori, în funcţie de organism, o simplă încercare, nu se ajunge la ceva mai rău. În ultima vreme, varii exemple nefericite au fost date. Am auzit şi eu multe şi urâte despre cunoştinţe mai puţin cunoscute. De la etnobotanice, da. Nici măcar nu-ţi permiţi să ajungi dependent de aşa ceva, căci efectul de trântă se pare că e prea rapid.

Încă o dată, de ce au fost, să nu le zic legalizate iar, ci introduse, până la urmă, aceste substanţe duşmănoase? Zic numa’, dacă-i vorba de ceva eliminare în masă, să ştim să ne ferim. Şi dacă o simplă pălăvrăgeală ozeneistică nu vă dă un strop de gândit, măcar mai aruncaţi o privire în ierbarul etnobotanic, să înţelegeţi că legumele nu-s numai în grădină sau la aprozar.

Diana Written by:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *