A fost “Ziua de Mâine”

S-a terminat weekendul de folk. A fost unul nebun de frumos, la Alba Iulia, că tot am auzit și pe aici de Horia Bădescu cu a sa toamnă nebun de frumoasă de la Cluj (nu știu de ce, dar parcă mă urmărește versul ăsta).

E drept, n-am reușit în astea trei zile să interacționez prea mult cu toți bloggerii acreditați, dar i-am citit surprinsă fiind de cât de mult le place la #folkalba. Nu suprinsă c-ar fi greu să-ți cadă drag un astfel de eveniment ori, mai bine zis, mare parte din artiștii prezenți, ci de faptul că au reușit să cuprindă cam tot ce-a avut festivalul de oferit. Și nu pot decât să mă bucur că Alba Iulia cu-al ei festival de folk a fost, prin intermediul lor, unul dintre principalele subiecte din blogosferă în astea trei zile.

Au transmis online, încărcați cu entuziasm, de la festival: Alex Ciucă, Auras Mihai Geambașu, Oltea Zambori, Vlad Dulea, Feri Teglas, Ovidiu Sîrb, Andrei Dobra, Marius Rusu, George Andone, Liviu Stanciu și Bogdan Beșliu.

Eu am fost într-o continuă alergare. Am avut de la început nişte idei referitoare la ce vreau eu de la acest festival și am încercat să le ating:

* să îi aud pe cei de la Plus Noi și să mă bucur de veselia celor care i-au descoperit abia acum, stare pe care o caut mereu, cu fiecare recital pe care-l au. Știu că deja v-am stricat capul cu ei, dar nu mă pot abține și-mi pare rău că mulți dintre cei prezenți la festival habar nu au că în timp ce Ada Milea și Bobo Burlăcianu le ofereau bonus spectatorilor o bucată din spectacolul “Insula”, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, cei patru băieți despre care am amintit atât, se aflau acum în mediul lor, cu un foc de tabără improvizat, cu vin fiert și ceai pentru spectatori și cu cântecele de munte cu care i-au întâmpinat pe cei ce-au venit înarmați cu chef de mai bine de cinci ore de folk.

* să-i ascult pe cei care au participat la concurs, să văd ce și cum cântă aceștia și să aștept apoi decizia juriului. Premiul I i-a revenit Alexandrei Andrei din Negrești. Cine sunt ceilalţi tineri folkişti premiaţi plus video cu aceltia puteți afla de aici. Preferaţii mei, pe lângă câştigătoarea locului I, au fost: Mirona Pascu,  Roxana Zăpârţan, Marius Daşcău, Ionuţ Mangu şi Cosmin Vaman (care a primit premiul 3 şi pe cel oferit de bloggeri şi a avut un super moment aseară, pe scena Casei de Cultură, invitând toţi concurenţii şi cântând împreună “Nu sunt destul de trist să fiu folkist“).

* să revăd Nasul, căci nuuu, nu se poate trăi fără nas! Dar se poate cânta și… chiar colinda cu nasul, spre hazul unei săli pline. Ăsta e un spectacol pe care eu nu mi-l pot scoate din minte de vreo trei ani de când l-am văzut prima dată și acum n-a făcut decât să mă umple de energie și voie bună, dar să mă poarte şi prin bucăţile dramatice ale poveştii maiorului Kovaliov, care se trezeşte într-o dimineaţă cu… faţa netedă, neverosimil de netedă, fără nas.

“Orice s-ar spune, asemenea tărăşenii se întîmplă pe lume. Rar, dar se întîmplă.”

Se poate trăi fara o mână, se poate trăi fără un picior…
Şi fără urechi se mai poate trăi,
dar fără nas… nu se poate trăi.

Se poate trăi fără păr, fără ochi, fără dinţi, fără ambii părinţi...
Se poate trăi fără creier..
Ah, ce bine se poate trăi!
Dar fără nas… nu se poate trăi.

* să ascult folk-ul ăla care parcă sună altfel departe de sala de spectacol, într-un băruleț sau o cafenea, fără microfoane, cabluri și restricții temporale (legat de ideea asta am să revin cu un articol scris de altcineva, nu zic cine 🙂 );

* să-i ascult, din cadrul galelor, pe următorii:

 – Poesis, chiar dacă n-a fost decât Marius Bațu, măcar e bine c-a cântat ce-am vrut eu să aud;

 – Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, pe care-i mai ascultasem live la Festivalul de Jazz de la Sibiu.

– Marius Matache & Folk Band Imperfect de care eram tare curioasă, fiind omul care a avut grijă de bloggerii acreditați;

– Țapinarii, fără de care cred și acum că festivalul ar fi fost puțin mai trist, mai ales pentru pescăruși.

– Baniciu și Vintilă care, deși apăreau în program cu recitaluri diferite, au cântat împreună. Clipele Colibri ai ţinut momente bune sala în picioare şi palmele-n bătăi ritmate.

– Alifantis cu Șemineu Band, pe care n-am reușit să-i ascult decât câteva minute, că așa se întâmplă când un oraș respiră folk prin toți porii și ai vrea să fii în două locuri în același timp. Telefolkare!

* să mă revăd cu prieteni buni și dragi și să mă simt ca acasă, căci nu prea am cum altfel în Alba Iulia.

* să fac cât mai multe fotografii folkistice.

Organizator: Consiliul Județean Alba

Parteneri în organizare: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Alba Mall, Art Cafe Downtown

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *