‘Zilele de mâine’ de la Alba Iulia…

– au fost trei și-au fost cu folk. Se tot întâmplă toamna la Alba Iulia de șapte ani încoace. Aflu că ar fi cel mai mare festival de folk din țara noastră.

– au fost invitați artiști care mai de care și concurenți entuziasmați și bine pregătiți. Nu cred că rămân prea mulți iubitori de folk indiferenți atunci când văd pe un afiș nume precum Alifantis, Ducu Berți, Baniciu, Vintilă, Poesis, Țapinarii și nu numai.

au fost multe locuri unde s-a cântat folk. Lăsând la o parte sălile Caselor de Cultură și a teatrului Prichindel, m-am bucurat să văd că se cântă și în cafenele, dimineața la cafeaua cu folk din Art Cafe Downtown, dar și în aer liber, cum au făcut-o cei de la Plus Noi, dându-le senzația celor din jur că ar fi undeva pe munte. Un alt loc unde eu am ascultat folk a fost cafeneaua La Pas, una cu “tendințe de garsonieră”, dar una unde parcă simți altfel muzica când ai prieteni în jur și chef de cântat o noapte-ntreagă. De aceea cred că un plus adus festivalului, pe viitor, ar fi alegerea mai multor locuri neconvenționale pentru cântări naturale. Un festival spontan al folk-ului,  parcă i-aș zice Folk când și unde nu te-aștepți.

– au ținut oameni prinși de muzica folk cu orele. E de apreciat cum an de an, sala Casei de Cultură a Sindicatelor e plină ochi și cum ore bune, lumea stă și ascultă și se bucură de muzica folk, de ceea ce stârnește în fiecare câte un acord de chitară, niște versuri bine gândite sau unele note pe care le-au uitat și care amintesc de alte vremuri.

au adus multe surprize. De la autobuzul cu scurt-metraje de la Tiff, la Șoni care servea trecătorii cu mâncare la mall, la cântecele de munte din ultima seară din fața Casei de Cultură, servite cu ceai și vin fiert și așezate în jurul unui foc de tabără improvizat până la o piesă de teatru, unde n-au lipsit nici cântecele, nici chitarele.

au adus și bloggeri care să relateze de la evenimente. “Ziua de Mâine” este primul festival din Alba Iulia care le-a oferit și bloggerilor acreditare. Și bine a făcut. Am fost prezenți la recitaluri, la gale, la concursul folk și pe unde s-a mai cântat. După ce i-am ascultat pe cei zece concurenți, am decis, îndrumați de Marius Matache, să facem un juriu al bloggerilor și să ne alegem favoriții. Câștigător a ieșit Cosmin Vaman:

– am să mai revin cu impresii, că cele trei zile de folk au fost tare concentrate.

Organizator: Consiliul Județean Alba

Parteneri în organizare: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Alba Mall, Art Cafe Downtown

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *