“Peliculă vs Digital”: Moartea filmului? (TIFF 2012)

Documentarul american proiectat ieri la Cinema Arta nu se întreabă dacă moare filmul ca produs cinematografic, ci dacă se renunță la modul clasic de realizare, prin folosirea benzilor de celuloid. În cazul peliculei, calitatea imaginii este aparte, dar an de an apar camere de filmat care ajung să impresioneze prin imagine, pe lângă faptul că sunt mai ieftine și mai ușor de utilizat în diverse condiții.

În “Peliculă vs Digital”, difuzat în cadrul proiectului “Let’s go Digital”, Keanu Reeves le ia interviuri unor regizori, actori, productători, directori de imagine și alți oameni din lumea filmului. De la David Lynch, care spune că intenționează să renunțe la a face filme, la Scorsese și mulți alții, așa mulți și implicați, cu păreri pro și contra, că mi-ar lua prea mult să îi enumăr.

Filmul prezintă etapele tehnice din spatele filmelor, cum sunt realizate, cum au evoluat camerele video, ce folosesc anumiți regizori, ce au de pierdut și de câștigat în funcție de evoluția tehnologică. Efecte speciale se realizau și pe vremuri, dar acum sunt infinite opțiuni. Majoritatea s-au adaptat, alții preferă încă să aștepte o zi până pot vedea ce au filmat și apoi să-și continue munca.

Și în cazul montajului, luminii, culorilor adăugate apoi în filme s-au produs schimbări majore care lasă oamenii filmului să-și facă munca mai rapid și mai ușor. Recomand acest documentar pasionaților de film și curioșilor de direcția în care producerea unui film se îndreaptă.

 

Diana Written by:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *