Ursus Evolution ziua 2: ceva ska, multe răpăieli, manifest contra “albastru”, varza dubstep și irișii legendă

* fotografii din ziua 2 de ursus evolution

A doua zi cu muzică românească de pe malul Someșului a început cam pe la 4, în miezul torid al zilei, cu Ultimu’ Nivel, pe care i-am ratat, că prea frică mi-a fost să ies la ora aia din casă.

Le-am simțit în schimb energia și umorul celor de la Ska-nk, ceva trupă de băimăreni, ale căror muzici au stârnit și-un pogo. Vocea unuia dintre soliști mi s-a părut că tare seamănă cu-a vechiului, dacă aș putea să spun așa, Tudor Chirilă (vechi, că era la Vama Veche). Au fost simpatici. Chiar de nu-s tocmai din glasul obișnuit al ozeneului, am rămas în minte cu ceva versuri decoltate de la ei: “Arată-i coiu’, arată-i coiu’, arată-i c-o iubești/ Arată-i p3n!s, arată-i p3n!s, arată-i pe nisip că o dorești”.

Imediat după a urcat Raku pe scenă, apoi încă alții din sfera hip-hop pe care nu-i știu după nume sau versuri, dar care au răpăit vreo 40 de minute. În același ritm a continuat C.T.C, dar urechile mele n-au fost prin zonă.

Chiar atunci cumpăram două buchete de flori de la bătrânica ce era să fie săltată de doi polițiști zilele trecute, polițiști cărora, trupa următoare, Luna Amară, le-a dedicat melodia “Albastru”. După nici 5 minute, în zona din fața scenei au rărăsit doi milițieni, dar și vreo patru steaguri cu Roșia Montană. Luna Amară a sunat bine, ca un manifest, dar n-aș spune că la fel de melodios ca altădată. Am simțit revoltă și nemulțumire și-un strop de sentimente descărcate.

Guess Who a fost atât de rapid, că nici n-am prea reușit să-l prind în poze, cât despre ce cântă el, nu m-a atras nicicând. Însă n-am putut să nu mă mir în fața mulțimii care cânta cu el.

Vița de Vie a fost penultima trupă a serii. A răsunat basul și cu toba mare, un “liber” care sună altfel, o “varză” dubstep și promisiuni că prin toamnă vin iar la Cluj, într-o serie de concerte acustice, odată cu împlinirea a 15 ani de muzică “vie”.

Că-s obosiți, că-s vechi, că mai știu eu ce, am tot auzit. De Iris e vorba. Orice ai spune, oricum ai lua-o, oamenii ăștia fac parte dintr-o trupă legendă de pe plaiurile mioritice. Și s-a văzut și aseară, sub toată epuizarea vârstei și nu numai, că încă-s apreciați pe scenă. Au cântat cam o oră. Au cântat destul de multe piese pe care nu le-am mai auzit până acum și-au bucurat mulțimea care a crescut cu muzica asta.

Ursus Evolution se mută la Brașov (28-29 iulie).

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *