Laura Orian: “Pe scenă nu e loc pentru toți”

Prima dată am auzit-o cântând la o seară de colinde jazz în Alba Iulia. Mi-au plăcut naturalețea și energia ei. Nu știam nimic de ea și nici nu bănuiam că în următorul an am s-o descopăr la mai toate evenimentele muzicale din oraș. În 2012, a dat startul festivalului Alba Jazz, a fondat proiectul “Școala Alba Jazz” pentru elevii pasionați de muzică și a avut zeci de concerte în Cetate.

Laura Cristina Orian și-a început cariera muzicală studiind pianul, apoi a urmat cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. O perioadă a fost percuționist și vocal în trupa Sensor, iar acum se ocupă de proiectul 7th Flower. Iubește Clujul, dar trăieşte în Alba Iulia. Este una dintre cele mai active și implicate persoane pe care le-am întâlnit. Mă bucur că pot să vă prezint, într-un interviu, artistul Laura Orian, cea care se consideră un “locuitor al lumii” și care se exprimă cel mai bine prin muzică.

silver breathe1

 *

Cine e Laura Orian?

Laura-Cristina Orian… în primul rând sunt o femeie, cu toate culorile curcubeului feminin. O femeie pasionată de viață și am o mare iubire: muzica! Cam asta e esențial, în ceea ce mă privește. Cu siguranță ard mai intens poate decât un om normal, sensibilitatea mea e la cote foarte înalte și mă bucur că sunt atentă la viață, la oamenii cu care relaționez. Îmi plac oamenii sensibili și mă implic destul de adânc în relațiile cu ei. Cred că nu ar ieși nicio muzică din mine dacă nu aș fi așa. În viața mea, nu am urmărit un plan anume. Am crescut într-o familie armonioasă care nu m-a condiționat în a-mi alege calea. Am fost lăsată destul de liberă să mă pot dezvolta și să pot iubi așa cum simt. Locuiesc în Alba Iulia, dar mă consider un locuitor al lumii. Sunt implicată într-o serie de proiecte, pe care eu însămi le-am provocat, în ideea de a respira cât mai profund aerul “planetei”, aici la Alba Iulia. Îmi doresc să ieșim din atmosfera asta de “provincie” și să simțim că timpul înseamnă ACUM.

lau 18 noi

De când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Pasiunea pentru muzică e de când eram foarte mică, de atunci am simțit acest foc interior. Îmi plăcea să cânt și învățam extrem de ușor orice piesă auzeam, o cântam cu voce de om mare. Părinții mei au fost atenți la talentul meu și m-au dus la școala de muzică, unde am început să studiez pianul clasic. Însă mereu mi-am dorit să compun, să am propriile piese. În perioada liceului am știut exact ce vreau să fiu. Bineînțeles că viața te trage către ea, te prinde și uneori e greu să mergi pe drumul tău, începi să îți pui întrebări dacă merită. Alegând să mergi pe drumul tău, alegi să fii sincer, iar asta, cred…e cel mai greu lucru din lume: să fii sincer! În orice caz, muzica și iubirea m-au salvat de fiecare dată și am rămas pe drumul meu.

Cât din timpul tău dedici muzicii?

Muzica e în fiecare secundă din viața mea, chiar și liniștea gândurilor mele se aude… Am perioade în care sunt mai creativă și perioade în care acumulez. De obicei, vara mă curăț și fac loc lucrurilor care urmează să vina toamna. Cele mai bune piese le-am făcut toamna. Cele mai mișto momente din viața mea au avut loc toamna.

7TH FLOWER @ habitat sept 2012

Povestește-mi despre drumul tău pentru a deveni ce ești azi, pe plan muzical?

Drumul meu e destul de simplu: am studiat pianul clasic, apoi am ajuns la Academia de Muzică, unde mi-am întâlnit colegii de la Sensor. Am început să colaborăm și apoi am plecat la București. Acolo am ajuns să îmi trăiesc visul din copilărie: am avut concerte în locuri și împrejurări deosebite, am apărut de foarte multe ori la televizor, am performat pe scena Teatrului Național și pe scena Teatrului Bulandra. Am scos, cu Sensor, trei albume, am avut o piesă în topul MTV pe locul 1 cu care am și câștigat un premiu la MTV RMA, am avut concerte și turnee în străinatate. Am reușit să îmi fac propriul meu proiect muzical – 7TH Flower – de care sunt foarte încântată, și reușesc să cânt exact ceea ce simt, să mă exprim și să iubesc în fiecare secundă.

 7th flower

Ce a înseamnat experiența alături de trupa Sensor?

Cu Sensor am cântat 10 ani, fiind cea mai intensă experiență pe care am avut-o. Sensor a fost școala de după școală, pentru mine. Am trăit o perioadă extrem de frumoasă din viață, m-am dezvoltat muzical şi am înțeles foarte multe lucruri despre mine. A fost foarte greu, dar a meritat, în primul rând, pentru omul care sunt acum. Din punct de vedere muzical, cu Sensor m-am deschis foarte mult, am trecut prin diverse genuri, reușind să mă autodepășesc.

Cum colaborezi cu colegul tău din Tenerife pentru proiectul 7th Flower?

Cred că cea mai intensă chimie pe plan muzical am avut-o și o am cu prietenul meu din Tenerife, Florin Bălan, aka Adverb. Am făcut piese incredibile împreună, de la o distanță de 7000 de km, nevăzându-ne timp de 10 ani, dar muzica noastră pare că e făcută de doi oameni care stau secundă de secundă împreună. Avem aceleași preferințe muzicale, ne mulăm unul după celălalt, ne inspirăm unul pe celălalt. Între noi e o relație deosebită, ne unește muzica.

De unde ți-a venit ideea Festivalului Internaţional Alba Jazz și cum vezi proiectul dezvoltându-se pe viitor? Sunt ceva nume confirmate pentru ediția din 2013?

“Alba Jazz” e o dorință mai veche. Încerc să ridic puțin așteptările publicului de aici în ceea ce priveşte performanța scenică a unui muzician. Iar jazz-ul e cel mai complex gen, nici nu poate fi definit măcar… Mi-am dorit să avem ocazia să vedem pe scenă, la noi în oraș, artiști adevărați care performează pe scenele lumii. Să vedem emoție, virtuozitate, simplitate, valoare… Să simțim valoarea. De asemenea, Alba Iulia are de câștigat dacă, în agenda artiștilor pe care i-am chemat la festival, apare că ei concertează la noi.

Eu nu cânt jazz, cochetez oarecum cu jazz-ul și, mai mult, îl studiez, pentru că simt că evoluez ca artist. Pentru anul viitor, e o certitudine prezența artiștilor Robert Glasper și Cristina Branco. Părerea mea este că în industria muzicală poate fi loc pentru toată lumea, însă pe scenă nu e loc pentru toți… E loc doar pentru cei care au ceva de spus, neîncercând să demonstreze nimic.

7TH FLOWER @Artcafe Downtown 2012

Cum funcționează proiectul Școala de Jazz din Alba Iulia? Ai descoperit tineri talentați?

Proiectul “Școala Alba Jazz” l-am gândit pentru a da o șansă tinerilor interesați și pasionați de acest gen. Pentru ca ei să se dezvolte într-o direcție bună. Apoi, ne interesează să ridicăm nivelul așteptărilor publicului din Alba, pentru a putea aprecia performanța scenică într-o altă “haină” decât cea clasică, folclorică sau cu negativ pe fundal. Sunt implicată în acest proiect alături de Ovidiu Pârjol și Geta Plută. Totul e voluntar, nu suntem plătiți pentru asta și nici nu acesta e scopul nostru. Suntem partenerii acestor tineri, nu suntem profesorii lor. Nu îi privim de sus niciodată și sperăm să creăm legături adevărate, artistice. De când am demarat acest proiect, am descoperit cel puţin două voci valoroase. Vom face și un concert, în 21 decembrie, cu tinerii care vin la Școala Alba Jazz.

Care e orașul tău preferat, din România, și în ce oraș, din lume, ți-ai petrece concediul fără să stai pe gânduri?

Orașul preferat, din România, este Cluj. Mă leagă multe de acest oraș. Aș putea să trăiesc, fără probleme de acomodare, la Nisa, Paris sau Berlin.

7thflower in sensor

Dar locul unde îți dorești foarte mult să cânți?

Mi-aș dori foarte mult un concert 7TH FLOWER la Berlin.

Ce ai face dacă nu ai cânta?

Dacă nu aș cânta, cu siguranță aș dansa sau aș practica medicina.

JUST MUSIC PHOTO

 

Cărți preferate: “Narcis și Gura-de-Aur “ ( H. Hesse) , “Citadela” (A.de Saint- Exupery).

Filme preferate: “Farmecul discret al burgheziei”, “Crash. Povești din LA”, “Wicker Park”, “În căutarea fericirii”.

Genuri muzicale preferate: Îmi place muzica şi cred că noi, muzicienii, nu trebuie să fim niște sclavi ai genurilor. În schimb, am câțiva artiști preferați: Bjork, Brad Mehldau, Ravel, Debussy, Enescu, Leszek Mozdzer, Hiromi Uehara, Sarah Vaughan, Aphex Twin, Beethoven, Bach, Steve Reich, Michel Petrucciani, Maria Creuza, Mircea Tiberian, Ovidiu Pârjol.

Timpul liber: În timpul liber mă plimb cu oamenii aproape de sufletul meu, fac sport, mă bucur de liniște.

IMG_2635

*

În final, Laura Orian mi-a mărturisit că, probabil, în februarie 2013, o vom vedea şi auzi într-un concert în Cluj-Napoca.

Interviu publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *