Prin Africa, pe două roți: 420 de zile și 55.000 km

Doi arhitecți curajoși au luat hotărârea să devină nomazi prin Africa, să o străbată cu motocicleta, să descopere culturi și să cunoască oameni noi. Timp de 14 luni, aceştia au întâmpinat multe probleme, însă s-au bucurat de zâmbetele și ospitalitatea localnicilor, de tradițiile și de frumusețile țărilor africane.

Ionuț Florea și Ana Hogas sunt doi tineri plini de energie. I-am întâlnit în cadrul vernisajului lor la Cluj. Au venit cu o mulțime de fotografii interesante de pe continentul african, și m-a surprins curajul și tăria lor în fața tuturor lucrurilor întâmpinate pe un teritoriu total străin.

 *

Cine sunteți și ce făceați înainte să vă vină ideea turului?

Suntem Ana și Ionuț, amândoi arhitecți. De mai bine de zece ani călătorim cu scuterul, trenul, mașina și rucsacul în spate în mai toată Europa, Asia și Turcia. În ianuarie 2010 programasem să facem o tură nu foarte lungă în India, la care am renunțat în urma unui accident sportiv, așa că în perioada de refacere am răscolit în ‘sertarul’ cu vise mai vechi, și am hotărât că a sosit momentul Africa. Ne-am pregătit, dar, în ziua când am fost gata, un alt accident, de data asta moto, a amânat toată povestea cu încă nouă luni. Îți dai seama că în iunie 2011, când am putut în sfârșit pleca, am fost foarte ușurați!

De ce Africa?

Ana viseaza de mică să ajungă acolo, pur și simplu inevitabilul s-a produs.

 

Care este cea mai plăcută amintire?

Fiecare dintre cele 420 de zile de aventura a fost memorabilă.

Dar cea pe care vreți s-o uitați cât mai repede?

Nu ne-am simțit în largul nostru în Egipt, dar cele mai grele au fost cele cinci zile petrecute într-o comunitate izolată undeva în vestul Camerunului, cu ambreiajul stricat și resurse limitate, în timp ce eram invitați să vorbim la TEDxBucharest 2011. Dar nici momentul acela nu e de uitat, pentru că am primit o foarte utilă lecție de viață.

 Ce fel de oameni ați întâlnit pe drum?

Suntem recunoscători tuturor africanilor care ne-au primit, găzduit și ajutat cu generozitate și entuziasm. Ne așteptam să ni se confirme ideea că oamenii sunt buni și asta s-a și întâmplat. Pentru că ne plac drumurile offroad și natura, am petrecut mult timp la țară, în sate și comunități semi-nomade, dar și în scurtele opriri din orașe am întâlnit oameni interesanți. De la fiecare am avut câte ceva de învățat și multora ne-a fost foarte greu să le spunem ‘rămas bun’.

Cum v-ați simțit când v-ați întors în țară?

A fost un moment dificil, efectele trip-ului lucrează încă în noi.

Îmi amintesc că la vernisaj, Ionuţ şi Ana spuneau că odată ajunși în acasă și-au dat seama că au prea multe lucruri, şi că, o vreme, le-a fost foarte greu să doarmă liniştiţi între patru pereți și să respecte orele normale de somn.

Aveți proiecte de alte drumuri pe viitor?

Când am ales numele blogului nostru blog.IntoTheWorld.eu ideea era să unim punctele cunoscute de pe hartă, trecând prin unele încă necunoscute. Adică, să dăm roată lumii. Așa că în ianuarie urmează să ne continuăm drumul, cu două motociclete, în America de Sud.

Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să pornească în călătorii similare?

Că orice ai încerca să planifici și să faci de dinainte, tot vei fi surprins cu ceva. Ia-ți cât mai puține bagaje, călătorește cât mai simplu, nu te grăbi și lasă-te condus de drum.

*

Expoziția Into the World – Africa 420  poate fi văzută în cafeneaua Atelier până pe 14 decembrie, iar între 15 și 17 decembrie, fotografiile realizate de cei doi în Africa vor fi expuse la Librăria Cărturești.

Sursa foto: Into the World

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *