“How do we keep music to sound like people?”
Ediţia aceasta a TIFF-ului a fost foarte muzicală. Dincolo de coloanele sonore numai bune de ascultat din unele filme şi mai ales, de cine-concertele surprinzătoare, seară de seară, la Casa TIFF au fost concerte, iar la Hotel Continental şi la petrecerile TIFF la fel. Iar unul dintre cele mai apreciate filme proiectate – după statisticile listei cu votul publicului de vreo trei zile – este Searching for Sugarman, un documentar muzical de excepţie pe care-mi pare rău dacă l-aţi ratat (aseară a avut a doua proiecţie la Mănăştur Open Air).
Nu mă aşteptam să mai văd un documentar despre muzică la TIFF. Şi încă unul foarte bun, amuzant, inspirat şi destul de emoţionant pe alocuri. Este vorba de Sound City, realizat de artistul rock devenit deja legendă, Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters). Dave a regizat un documentar despre partea umană din tot ceea ce înseamnă muzică, tot mai greu de regăsit după furtuna digitalizării, întrebându-se: “How do we keep music to sound like people?”.
Documentarul e un tribut adus studioului de înregistrări Sound City din L.A., un loc unde, în ciuda nepăsării asupra spaţiului care plutea în aer, sunetul punea punctul pe i, bătea în tope şi putea printre clape. Iar de calitatea înregistrărilor de la acel studio, după achiziţionarea râvnitei console Neve 8028, s-au bucurat şi au contribuit astfel la susţinerea studioului cât s-a putut, trupe precum: Fleetwood Mac, Neil Young, Tom Petty, Rick Springfield, Metallica şi Nirvana.
Iar unii dintre artişti apar în documentar şi ne trimit şi pe noi în parcarea de la intrarea în Sound City, pentru a ne face cunoştinţă cu locul unde şi-au petrecut ei cele mai frumoase timpuri. Rick Springfield chiar varsă nişte lacrimi amintindu-şi cum a trădat la un moment dat studioul de întregistrări.
Dave Grohl revine după ani buni în locul unde Nirvana a întregistrat legendarul album “Nevermind” şi a scos Sound City din criză. Artistul rock, debutant cu această ocazie în regie de film, nu pleacă cu mâna goală, căci pe lângă povestea vizuală şi muzicală a studioului şi a oamenilor ce-au lucrat acolo, le pregăteşte artiştilor amintiţi în documentar o surpriză de zile mari, cu tente din zilele vechi de la Sound City. Nu vă spun mai multe, poate reuşiţi să-l vedeţi cândva.
Sursa foto: tiff.ro
Articol publicat în Revista Bulevard
Be First to Comment