Gala de închidere TIFF. Ada Solomon: “Filmele româneşti merită mai multă consideraţie”

Aseară a avut loc Gala de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, un festival care a trecut cu bine şi peste a 12-a ediţie, unul care ne-a bucurat şi ne-a umplut zilele de filme, muzică şi o mulţime de evenimente culturale conexe lumii filmului.

Marele câştigător al acestei ediţii este filmul indian “Corabia lui Tezeu”, regizat de Anand Gandhi, film premiat aseară şi pentru Cea mai bună imagine (Pankaj Kumar).

„Salutăm apariția unui nou talent major în cinematografia mondială”, a transmis juriul Competiției. Trofeul i-a fost înmânat sound designer-ului filmului, Erdélyi Gábor, de către regizorul Jiří Menzel și actrița Luminița Gheorghiu. „Am avut foarte mult de învățat de la Anand Gandhi, e foarte talentat. Uitați-vă la acest film, vă va schimba viața”, a spus Erdélyi Gábor.

De asemenea, personajele cheie ale acestei gale au fost, desigur, regizorul ceh Jiří Menzel, care a primit premiul pentru întreaga carieră. Cu mult umor şi energie, invitatul a povestit cât de mult îi place la Cluj, unde s-a simţit foarte răsfăţat. “Organizatorii au fost foarte grijulii, m-am simţit foarte fericit aici. Şi mi-am dat seama că România nu e atât de departe de Cehia aşa cum pare când te uiţi pe hartă”, a spus regizorul.

Adrian Enescu nu acceptă de obicei premii, dar a declarat că acest premiu e importat pentru cei care fac muzică pentru film şi nu numai. Premiul pentru întreaga carieră oferit de TIFF i-a fost înmânat de Andi Moisescu. “Muzica este cea mai puternică şi rafinată artă, universul sonor spune poveşti abstracte şi atemporale. Sunt mesaje pe care numai muzica le poate transmite”, a spus Adrian Enescu.

DSC_5775

Premiul pentru Excelenţă al acestei ediţii a  fost oferit actriţei care a fost în acest an imaginea TIFF-ului şi care a fost prezentă din primele zile ale festivalului la Cluj. Actriţei Luminiţa Gheorghiu i-a fost înmânat acest premiu de către actriţa Cristina Flutur şi Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. “Mi se spunea prinţesa noului val… şi am luat-o în serios. Dar… excelenţă? Asta înseamnă că de mâine eu nu mai am voie să greşesc. Este imposibil!”, a menţionat actriţa premiată, primită pe scenă în ropote de aplauze.

La capitolul filme româneşti, trei filme produse de Ada Solomon au fost premiate aseară. Este vorba de scurtmetrajul “O umbră de nor”, regizat de Radu Jude, la categoria film românesc la debut, producţia “O lună în Thailanda”, în regia lui Paul Negoescu, iar premiul pentru cel mai bun lungmetraj românesc i-a revent filmului Aici… adică acolo, regizat de Laura Căpăţână Juller.

Producătoarea Ada Solomon a revenit pe scenă plină de emoţii, iar dacă pentru primul premiu a citit un mesaj din partea regizorului Radu Jude, în semn de mulţumire, apoi a atins câteva aspecte ale situaţiei actuale a cinematografiei româneşti, temă centrală a serii, având în vedere condiţiile financiare precare ale celor care vor să facă film în România şi lipsa sprijinului autorităţilor. Filmul Laurei Juller a fost realizat fără niciun fel de buget, în 4 ani de muncă. “Se pot face multe filme fără buget, dar e nedrept, de ce trebuie să scuipăm sânge pentru fiecare lucru pe care-l facem? Filmele româneşti merită mai multă consideraţie”, a declarat producătoarea.

Lista completă a câştigătoriilor TIFF 2013 se găseşte pe tiff.ro.

Articol publicat în Revista Bulevard

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *