Pe ultima sută, cu gândul la PLAI

Prinsă de atâtea evenimente, proteste, răsturnări de situaţie şi toate cele câte se mai întâmplă, mi-a luat ceva timp până să-mi amintesc că în weekendul acesta voi avea parte, în sfârşit, de câteva zile de relaxare. Adică merg la PLAI Festival. Iată spotul savuros, cu voluntarii străini pe post de personaje încântate de artiştii invitaţi:

Când am văzut ieri pe Fb fotografia de mai jos, postată de Alexandra Palconi, m-a cuprins un dor de vacanţă şi de festivaluri (de parcă n-aş fi participat la foarte multe anul ăsta). Şi mi-am dat seama că m-aş pierde instant pe-acolo, la Muzeul Satului Bănăţean pe o băncuţă, ascultând muzică bună. Bine, în foto se vede că încă se construieşte, revin eu apoi cu fotografii cu treaba gata. Din câte am auzit, voluntarii PLAI fac minuni (vă povestesc mai jos).

plai alexandra placoni

Că vin Zaz şi Patrice ştie deja toată lumea, da? Ah, şi duminică o să fie şi BaBa ZuLa. Plus Maia Vidal artist rezident, cu muzică bună seară de seară. Dar mai e ceva, desigur, pe lângă Nuevo Tango Quintet feat. Marili Machado, îmi amintesc din discuţia cu Andrea Iager, pentru cunoscătorii PLAI, Ţuca, de entuziasmul ei pentru prezenţa lui Vieux Farka Toure la ediţia de anul acesta. Cu aşa bucurie a zis că au reuşit să-l aducă, încât l-am trecut automat pe lista artiştilor pe care vreau să-i descopăr direct într-un concert live, fără preview de pe youtube.

Voluntari PLAI

Despre voluntari/organizatori am aflat următoarele:

* sunt cei care se trezesc bine dispuşi şi devreme dimineaţa

* cei care pornesc cu zâmbetul pe buze şi cu mintea liberă
* cu mâinile goale şi chef de viaţă
* cu cântec în urechi şi aer de pădure în nări

Cum poţi să refuzi când te invită să fii la fel?

Mi s-a promis că la PLAI o să am ceva de făcut toată ziua. Cam asta înţeleg şi eu prin “festival”, pe lângă muzică aleasă şi voie bună.

Pentru asta, voluntarii au început de la începutul lui septembrie să muncească cot la cot, cu voie bună. Auzit-am de la unii dintre ei că la PLAI ai ocazia să inveţi să faci orice.

“De la ridicat structuri, cărat paleți, vopsit, întins pânze, numărat saci, bătut cuie, tras curent, la greblat, măturat, tăiat crengi, noi facem cam tot. PLAI înseamnă câteva zeci de transporturi de materiale de la Foeni, unde le depozităm peste an, lanțuri de voluntari care mută munți de saci (cel puțin până se declanșează o bătaie cu ei), o clacă de vopsit paleți, câteva minute de relaxat pe scenă, după ce ai măturat la ea vreo oră. Înseamnă să împarți un borcan de zacuscă cu zece oameni și să îți amintești să duci o sticlă cu apă de la fântână celor care curăță zona VIP. Suntem mulți și diferiți, așa că fiecare face ce știe mai bine, încercând să învețe și alți oameni.”

Pe invitaţi şi participanţi îi aşteaptă cinci baruri şi şase restaurante, iar Zona Chill este în stadiul de amenajare.

Filme la PLAI

Urmează să fie ridicată şi Casa Filmelor, o producţie marca Marele Ecran, locul de unde îi rog deja pe cei care mă vor vedea la Plai să mă mai scoată din când în când. La Casa Filmelor puteţi descoperi o grămadă de proiecţii interesante + ateliere pentru cei interesaţi: iată eventul cu program cu tot.

casa filmelor

Porţile se deschid vineri la 17:00, iar cei care nu şi-au achiziţionat încă bilet sunt rugaţi să se grăbească, pentru că Muzeul Satului Bănăţean are o capacitate limitată. Aşadar, ne vedem la PLAI, nu?

Detalii: www.plai.ro, http://www.facebook.com/PLAIFestival, www.twitter.com/PLAIFestival

Festivalul PLAI 2013 este organizat de Asociaţia Culturală  Sunet Ambianţă  Timişoara şi Casa de Cultură  a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Timiş și Institutul Francez din Timișoara.

plai 1

Diana Written by:

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *