Vremea festivalurilor – haos şi plăceri marţiene

Las asta aici, ca rezumat şi ca-ntr-o agendă, să nu mă pierd prea tare în ce mă aşteaptă vara asta.

După o iarnă hibernantă, prelungită cu o primăvară confuză, vreau nu vreau, dar mai mult vreau, intru-n perioada festivalurilor. M-a prins deja, uşor nepregătită, că prea au început să se suprapună şi oricât de aproape de teleportare aş fi la mine-n ozeneu, tot e greu să fiu în mai multe locuri în acelaşi timp, cu toate că gândurile mi-au devenit tri-polare. Aşa că m-arunc o zi acolo, alte două înapoi, rup un weekend în altă parte şi gust din toate câte puţin, că nu pot altfel.

La Cluj e-n plină desfăşurare Photo Romania Festival, unde mi-a plăcut anul trecut, acu’ mai ajung la câte un vernisaj, unde, din păcate, nu sunt în atenţie doar cei ce expun, ci oricine, că fotografi de toate soiurile dau buzna şi-ţi bagă blitz-ul pe unde apucă. Înţeleg, e festival de fotografie, dar lasă-mă dom’le să admir, nu mă mai trage în chip dacă mă vezi că mă încrunt la tine fără să-mi fi intrat ceva în ochi. În altă ordine de idei, merită vizitat, mai ales dacă nu sunteţi speriaţi de declanşator ca mine. La Muzeul de Istorie a Transilvaniei s-a inaugurat ieri expoziţia temporară de istorie a fotografiei, care merită măcar o vizită prelungită. Dacă nu, se promite că de la anul, va avea un spaţiu permanent. În rest, centrul e în Parcul Central, la Casino, unde s-a amplasat şi o terasă drăguţă şi unde sunt zilnic evenimente. Pe la concerte n-am ajuns, de tristeţe că au anulat Hooverphonic.

S-au năpustit şi Zilele Clujului în perioada asta, cu o gârlă de evenimente pe la care nici să vreau nu prea pot ajunge. E drept, nu-s eu în target, dar sigur sunt şi ceva bunătăţi prin program, pe lângă festivalul acela culinar. Totodată, mai consum şi artă servită de Create.Act.Enjoy, de la care aştept curioasă cele două premiere din microstagiunea de luna asta, campanie aflată pe ultima sută de metri.

În weekend are loc probabil cel mai potrivit eveniment din perioada asta pentru mine: Tripoteca. Scurtmetraje experimentale, expoziţii psihedelice şi muzici cosmice. De acolo cu siguranţă am să revin cu ceva poveşti.

Între timp, mă ascund să mai şi dorm, după care mă trezesc căutând inspiraţia şi energia să rezist pentru că ce e mai bun încă n-a început. TIFF-ul se anunţă demenţial anul ăsta, cu 217 filme din 55 de ţări şi nişte evenimente pe care nu le-aş rata, dar probabil programul o să mă dea peste cap şi o să pierd multe, în timp ce uit de mine prin sălile de cinema. O veste bună e că nu mai sunt filme de la TIFF la mall-uri.

După TIFF, de fapt în timpul lui, că deh, suprapuneri naţionale, fac o escapadă mai mult personală la Timişoara, la festivalul Antagon, unde abia aştept să văd în întregime documentarul lui Daniel Popa, In debt we art, dar şi ceva spectacole, tot de la Doctor’s Studio.

Cum nu o să mă satur aşa uşor de teatru, aterizez de acolo direct la festivalul meu preferat, FITS, care mă aşteaptă cu un program stufos şi multe nopţi albe. Cu siguranţă de aici vor urma cele mai multe poveşti pe blog şi nu numai.

Ozeneul va lua apoi o pauză binemeritată până începe nebunia festivalurilor muzicale, înaintea cărora mi-ar mai prinde bine o iarnă hibernantă. Voi pe unde umblaţi vara asta?

Sursa foto: mtv.ro

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *