Prima zi de JazzTM – nu neapărat emoţii, dar ceva cât să tremure toată lumea

Am ajuns ieri dimineaţa la Timişoara pentru JazzTM după un drum de mai bine de opt ore în care abia dacă am închis câte un ochi chinuit. N-am văzut altceva decât patul la “aterizare”, dar trezirea la realitatea… muzicală a venit mai repede decât m-aşteptam. Oltea mi-a dat badge-ul şi alte informaţii şi-apoi numai de somn n-am mai avut chef.

Aşa că mi-am cam petrecut ziua în backstage, reîntâlnindu-mă cu voluntarii Plai şi trăgând cu ochii miraţi prin stânga dreapta la câte un artist invitat. Înainte de asta, am ascultat-o pe Lizz Wright la soundchek, de pe balcon. Apoi am avut bafta s-o prind şi pe Andreya Triana cu vocea ei minunată la proba de sunet. Aşa că împlinirea pe ziua de ieri a venit cu câteva ore înainte de concerte, bonusul fiind dat de interviul pe care Oltea i l-a luat lui Al Jarreau. Pentru mine a fost mai degrabă o conversaţie, pentru că artistul n-a fost prins în nebuloase, ci surprins de întrebările Oltei. Iar răspunsurile ne-au surprins şi emoţionat pe toţi cei prezenţi. Ca în România spunea că se mai simte doar în San Sebastian şi în locul lui de baştină şi că e un loc prietenos, parcă desprins din amintirile lui, deşi e pentru prima dată aici. În timp ce scriu asta, are loc proba lor de sunet şi iar mi se pare că orele trec cam greu pe-aici.

Primul concert al serii, susţinut de băieţii de la jazzyBIT, pe care i-am ascultat şi la Cluj, la Jazz in the Park, a început la 8 fix. “Parcă prea la fix au început”, am auzit pe cineva. Nu prea suntem noi obişnuiţi cu lucrurile făcute ca la carte, dar eu m-am bucurat că asta însemna că vor cânta suficient cât să fim mulţumiţi. Cam goală piaţa la start de concerte, cu toate că muzica jazzybiţilor te îndemna să stai s-asculţi.

Cu toate dificultăţile din timpul concertului – ploaie nărăvaşă transformată în dans în ploaie sub o pelerină deloc impermeabilă; sunet mai slab ca înainte şi o pauză de sunet – Andreya Triana a fost pentru mine punctul maxim al serii – cea mai caldă voce, chiar şi pe timp de furtună. Aşa că am profitat de lipsa subită a celor speriaţi de ploaie (cu ocazia asta s-a făcut şi linişte în public), am ajuns mai în faţă şi am ascultat-o cântând chiar şi-n lipsa sunetului. Finalul concertului l-am auzit tot de pe balcon, pentru că… stoarcere.

andreya triana jazztm 2014

Yin şi Yang la JazzTM

Dacă tot e vorba de voci, şi văd că Lizz Wright are o voce cu titlu de “comoară naţională”, eu aş trece puţin de graniţe cu gândul. O ascult de ceva vreme şi pentru mine e în topul general al vocilor feminine. În cadrul Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 (premieră mondială), mi-am împlinit şi dorinţa de a vedea o tipă la saxofon. Dincolo de asta, Terri e demenţială la tobe, n-are degeaba atâtea premii. Aşa că seara de jazz s-a încheiat într-un stil “androgin” – tonuri masculine & energie feminină.

Perle de la Jazz TM

Mai mult ironice, mai mult în glumă, mai din neatenţie… am reuşit să culeg câteva şi chiar s-o dau şi eu în bară (sper să continui secţiunea şi în zilele următoare… cu perlele, nu cu datul în bară)

În timpul concertului Andreyei Triana:

“Aşa-i că nu se aude prea bine?”

“Aşa-i”

“Eu pe Spanache i-am auzit mai tare şi de pe balcon”

“Ce Spanache, tu?”

“Of… timişorenii ăştia care cântă jazz” (asta-i perla mea, sorry jazzyBIT, a fost din grabă)

“Of, ce m-am plictisit!” – un amic în timpul unui solo din Mosaic Project 2

“Eu am venit să ascult muzică, nu pe voi”, o tanti care ne-a apostrofat când ne-a luat valul poveştilor lângă gard – ne-am meritat-o, că mi-am pus lacăt pe gură apoi.

“Bă, care-i refrenul?” – Ily (dar glumea)

public jazz tm 2014

JazzTM este un festival organizat de Primăria Municipiului Timişoara şi produs de PLAI.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *