Cum nu mai aveam răbdare să înceapă o dată PLAI-ul cu numărul 9, ieri am ajuns la Muzeul Satului Bănăţean destul de repede. În procesul de reîmprietenire cu Timişoara, m-ajută şi busurile, care apar în staţie exact după ce păşesc şi eu. Încă roiau voluntarii când am ajuns, pregăteau brăţări, aşteptau programe şi ajutau partenerii culturali cu instalatul.
Mi-am început ziua cunoscând o parte din trupa BaLaKo (de la Balcan Latin Kolectiv) – o fuziune atât când vine vorba de componenţă (români&cubanezi), cât şi crez şi muzică… folclor românesc pe ritmuri de latin jazz. Proiectul s-a născut cu gânduri de străinătate, de prezentat muzica noastră pe ritmuri pe care le avem oricum pe undeva prin sânge în alte zone ale lumii. Cu toate astea, la Timişoara şi-au lansat ieri primul album. Pentru că, spun ei, din Timişoara încep să se mişte lucrurile mai departe şi, mai ales, pentru că PLAI-ul e cel mai potrivit festival pentru un astfel de concert. La scurt timp, după ce ne-au stârnit curiozitatea, i-am văzut pe scenă şi da, fuziunea e cu rezultat fericit, lucru ce nu ştiu unde s-a simţit mai puternic, pentru că energia cobora de pe scenă-n public şi înapoi cu o viteză dansantă în ritmuri de salsa. Şi, s-o zic p-aia dreaptă, un proiect muzical unde se aude trompeta lui Sebastian Burneci, mă convinge din start.
Light in Babylon, trupa rezidentă de anul acesta e bine aleasă. E drept, ieri încă n-ajunseseră destui oameni pentru dansurile cerute de muzică, dar te apropie de scenă şi îţi amintesc de ce eşti prin muzeu de te-ai rătăcit pe undeva. Iar norocul e de partea noastră, pentru că ne mai putem bucura de ei două zile la rând. “Hai mai în faţă, vreau s-o văd pe tipa care cântă, sigur e negresă!”, aud pe cineva. Ei bine, nu e! Dar vocea ei e un motiv în plus de semnat condica de prezenţă mai devreme la PLAI.
Cel mai aşteptat concert al serii, lucru confirmat de mulţimea adunată în faţa scenei (parcă mă teleportasem cu un an în urmă când descopeream cu şi mai mult entuziasm PLAI-ul de undeva din spatele sunetiştilor), Asian Dub Foundation, ne-a făcut pe toţi să zburăm… deasupra grijilor şi gândurilor. Din când în când, mai auzeam pe cineva urlând versuri, în alte locuri câte-un “asta-i preferata mea de la ei”.
Recunosc, aşteptam şi eu cu nerăbdare “flyover”, melodie ce o ascultam în facultate cu colegele de cameră şi cântam mereu: “Craiova, Craiova”. Aseară, tot ce-am înţeles a fost… flyover PLAI (până acum nu mi-am dat seama cât de muzical e numele festivalului).
Nouă ne-a plăcut de ei şi credem că şi lor de noi, dacă tot au specificat că spre deosebire de mulţi alţi englezi, ei ne aşteaptă în Marea Britanie cu drag. Până şi dacă îi vom “invada”, zic să mai vină ei pe la noi şi cu alte ocazii, că tare bine ne prinde un concert de-al lor.
Mi-am încheiat prima zi de PLAI cu spectacolul de dans pe care-l tot laud de mai bine de un an încoace. E drept, cu oboseala peste pleoape, poţi să ratezi câteva dintre mişcările balerinei magnetice, dar tot nu mi-am putut desprinde ochii de pe dansul ei. Am mai scris aici despre spectacol, acum, dacă tot am reuşit să fac câteva fotografii, vă las cu ele:
IMPORTANT: Nu rămânem fără flamenco la PLAI!
Duquende, artistul anunţat de organizatori pentru cel de-al doilea concert al serii de sâmbătă, 13 septembrie, şi-a anunţat imposibilitatea de a fi alături de spectatorii festivalului, datorită unor probleme de sănătate.
Dar cum organizatorii nu ne lasă fără muzică bună, “în locul lui va veni Jose Antonio Martin Yanez, Salao, care a lansat recent primul lui album, Jara en el camino, cu versuri proprii şi versuri din colecţia literară Colleccion de Cantes Flamenco aparţinând lui Antonio Machado y Alvarez (Demofilo)”
PLAI Festival mulţumeşte parteneril
Puteţi citi despre PLAI şi pe blog, Facebook, Twitter sau Instagram.
Be First to Comment