“Acasă la tata”

În a doua zi de festival, Teatrul Gong “s-a cuplat” cu Teatrul Act. Aici am avut ocazia să vedem una din piesele lui Mimi Brănescu – “Acasă la tata” . Nerăbdarea i-a făcut pe unii să aplaude stângaci în încercarea de-ai aduce pe actori cât mai repede pe scenă. Şi-apoi am înţeles de ce.

Echipa Mimi Brănescu&Alexandru Dabija a dat naştere unei analize a normalului în faţa căreia poţi să râzi sau să plângi. Un fiu se întoarce acasă. Fuge de grija de a deveni tată, lucru pe care-l ascunde până-n final. Tatăl lui îl întâmpină cu “să nu-ţi iasă primul copil… de-aia n-am mai făcut altul”.

“Acasă la tata” e piesa care te trezeşte la realitate, care te pune în faţa problemelor mai grave sau nu ale diferitor tipuri de oameni dintr-un loc uitat de lume, Lehliu. Personajele par a se juca de-a viaţa, atâta timp cât pot şi să-şi plângă de milă şi să facă haz de necaz.

Fiul risipitor, Robert (Gavril Pătru), un scriitor ratat care a publicat multe articole în reviste pe care „nu le citeşte nimeni” şi câteva poezii într-un volum publicat împreună cu câţiva colegi, se întoarce de la Bucureşti, acasă la tata. Aici trece printr-o serie de întâlniri cu persoanele ce-au avut un rol în viaţa lui. Începând cu tatăl său (Marcel Iureş) cu care împarte câteva discuţii acide, pline de ironie şi haz şi continuând cu concubina mai tânără a tatălui său, o   economistă de la capitală care „miroase bine”, prietenul său din liceu, Petrică – un fel de Chuck Norris al satului, soţia acestuia, Mia – o gospodină care răbufneşte după prea mult vin, Paula, colega lor din liceu, îndrăgostită şi nu prea de Robert şi un profesor care-şi petrece timpul până la pensie ungându-şi ficatul.

“Acasă la tata” e după cum spuneam o disecţie a normalului, o poveste despre fugă şi întoarcere, despre nereuşită şi minciuni, o piesă cu ţigări şi mult alcool, cu câteva expresii “de stradă”, cu veşti despre noi, oamenii normali. O piesă în timpul căreia nu doar actorii au comunicat, ci şi publicul, prin râsetul constant.

sursa foto: timeoutbucuresti.ro

articol publicat aici.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *