O întâlnire cu Decât o Revistă

 Cristian Lupșa și Lavinia Gliga, jumătate din echipa full time a trimestrialului Decât o Revistă, au stat de vorbă azi (până scriu se face ieri, ooops, s-a făcut deja), la Book Corner, cu cititorii clujeni. Au adus cu ei numărul 7 al revistei (vol. 1, că 2 apare în decembrie), o ediție ce are ca temă “puterea”, mai exact, puterea „cuvintelor și poveștilor”.

Și pentru că în cazul poveștilor ce se desprind din paginile DoR contează “ce vezi dincolo”, cei doi editori ne-au povestit unele lucruri care se află dincolo de revistă.

Unele idei, uneori cele mai bune, vin în momentele în care prea puțin te-aștepți să debitezi ceva productiv. Cum ar fi în serile cu bere. Parcă planurile-s mai spornice, oamenii mai entuziasmați, încrezători și sigur mai puțin sceptici. După astfel de seri, precum ne-a relatat Cristian că s-a petrecut în cazul ivirii ideii DoR, foarte important e ca a doua zi cineva să trimită mailul de pornire.

 Eu nu mă văd lucrând pentru alte reviste, nu pentru că asta e cea mai bună, ci pentru că știu cum e la celelalte. Cristian Lupșa

Le-a ajuns presiunea din trusturile unde lucrau și au pus bazele proiectului DoR. Mai departe, povestea nu ne e străină. Trimestrial ne așteptăm să apară acea publicație originală, altfel, cu-adevărat independentă, cu povești care-aduc câte-un element la care nu ne-am fi gândit, cu haz.

Decât o Revistă e… mai mult decât o revistă. Și e gândită pentru cititori. Apare o dată pe trimestru, căci e vorba de un volum mare de muncă. Sunt patru persoane care lucrează full time, iar ceilalți sunt colaboratori voluntari, iar pentru cei mai mulți dintre ei, DoR se vrea a fi o rampă de lansare.

Echipa DoR este formată din personaje foarte diferite, iar după cum și-au conturat cei doi colegii, tare mi-ar plăcea să citesc o poveste despre cum se lucrează acolo. Sau poate să o scriu, dar asta intră la vise. Iar visele ajung pe vederea primită de la DoR, pe care scrie “Tu ce vrei de la 2012?” și care trebuie s-ajungă înapoi la ei, că răspunsurile interesante vor apărea în volumul 2 al ediției cu numărul 7.

Garanția pe care o ai când citești revista asta e că s-au bătut oamenii între ei.  Cristian Lupșa

Decât o Revistă e revista despre care am aflat de pe Twitter și pe care am cumpărat-o de la librărie. Întrebată dacă s-au gândit ca DoR să apară și la chioșcurile de ziare, Lavinia a spus că revistei “îi stă mai bine într-o librărie, decât într-un chioșc de ziare… să le primești înapoi plouate sau decolorate.. cum să le facem așa ceva?”

Tot Lavinia ne-a povestit, cu un entuziasm care e imposibil să nu te cucerească, despre  Guess Who, artistul care apare pe coperta ultimului număr al revistei. Artistul a impresionat-o la Peninsula, prin felul în care apărea în fața publicului său care era format în mare din puștani.

“Vrem să fim o revistă despre țara asta, nu despre independenții din țara asta”, a spus ea după ce-a fost întrebată dacă n-a strâmbat lumea din nas la vederea copertei. “Guess Who e în mainstream-ul puțin hulit, e o figură curată, cu un mesaj pozitiv și nu trebuie să-l bipuiești la fiecare al doilea vers”.

Echipa DoR e deschisă provocărilor, așteaptă idei, îndrumări.

Ideal ar fi ca realizarea revistei să fie un proces inconfortabil pentru toată lumea, dacă e confortabil, înseamnă că ceva nu facem bine. Lavinia Gliga

Alte lucruri despre DoR

  • primul număr a avut un tiraj de 1500 de exemplare, apoi câte 2500 pe număr, iar #7 are 3000;
  • pentru primul număr a fost nevoie de 7 luni de muncă, se lucra în weekend mai mult, toți erau prinși cu alte job-uri;
  • se plănuiește renunțarea la concentrarea pe o anumită temă în realizarea revistei – “ieșirea din cutie”;
  • un vis ale echipei DoR: să facă un număr al revistei la Cluj.
  • pe coperta DoR 7 vol. 1 ar fi putut apărea un urs într-un tomberon sau un super erou;
  • valabil nu numai în cazul DoR “Dacă muncești ca chiorul, ceva bun o să se întâmple!”.

P.S. – am chiulit de la un curs să fiu prezentă la întâlnirea celor de la Decât o Revistă cu cititorii, după întâlnire eram în transă, că s-a întâmplat ceva cu mine ascultându-i pe oamenii aceia atât de pasionați de ceea ce fac și am plecat de acolo cu mai multe răspunsuri decât întrebări (rare momentele astea!). Iar cu ocazia asta mi-am și achiziționat revista, ce-mi va fi tovarăș în drumurile ce m-așteaptă.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *