Adelin Petrișor a prezentat “Țara cu un singur gras” – Coreea de Nord, nimic de invidiat (TIFF 2012)

Coreea de Nord – Nimic de invidiat este un reportaj realizat de Adelin Petrișor în țara în care n-ar vrea nimeni să locuiască, unde oamenii sunt rupți de realitate, nu au idee ce se întâmplă pe glob și, de fapt, n-au habar ce se întâmplă cu ei, dată fiind situația pe care nici n-au șanse s-o privească uneori cu alți ochi. Înfricoșați sau spălați pe creier, nord coreenii n-au acces la internet și nici drept la proprietate, nu pot să-și cumpere case sau mașini. Majoritatea drumurilor din Coreea de Nord nu sunt asfaltate, ceea ce vedem în reportaj este “vitrina”, capitala țării.

“Coreea de Nord mi-a arătat că se poate și mai rău. Acolo propaganda începe când te naști și se termină când mori. Oamenii trăiesc într-un univers paralel. Coreea este un lagăr mai mare – o țară orweliană, se moare de foame, sunt blocuri nelocuite, construite doar pentru imagine, oamenii nu au apă curentă, i-am văzut luând apă de la fântâna arteziană”. Adelin Petrișor

În realizarea reportajului, de-a lungul șederii în Coreea, Adelin și cameramanul nu s-au putut mișca fără ghid, un securist, care le restricționa accesul la mai tot ce părea mai îndrăzneț. Ba mai mult, fără să-și dea seama că ei vor putea apela apoi la un traducător bine pregătit, le traducea cu limba lui de lemn, total aiurea. Din fericire, domnul Isidor Urian le-a tradus totul și i-a ajutat cu informații, acesta a fost coleg de școală și chiar prieten, în perioada aceea, cu fostul conducător al Coreei de Nord, Kim Jong Il, tatăl actualului lider, Kim Jong-un, “singurul gras din Coreea de Nord”.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *