Unde-i farmecul smintelii?

Sunt oameni care depind de anumiți oameni. Nu de oamenii dependenți de ființe în jur, nu despre asta zic. Ci folosesc cuvântul “depind” cu un alt fel de sens. Adică… sunt oameni atașați de o persoană pe care o admiră, nu mă refer la vedete și mai știu eu ce persoane cu care ai doar relații platonice. Ci la un apropiat, cel mai apropiat, persoana ta favorită, de regulă de același sex, dar asta poate fi cumva influențată și de orientarea sexuală.

Deci este o persoană care cumva, prin atitudinea sa îți dictează cam tot ce faci. Nu e televizorul, nici Ceaușescu, nu uitați de ce spuneam mai sus cu platonicismele.  E o persoană cu care-ți petreci mult timp, mare parte din timp, alături de care ai tot felul de activități, unele dintre ele care nu erau din ograda firii tale.

De cele mai multe ori, chiar într-un mod patologic, și relațiile cu ceilalți oameni se transformă cam în relațiile pe care le are persoana “dominantă” din ecuație, cu aceiași oameni. Un fel de mers cu valul, doar că în cazul ăsta numai cu un strop. Dar care te poate inunda, dacă ne gândim că primul lucru care poate fi valoros la tine, e puterea de decizie, care acum poate fi prevăzută și manipulată de cealaltă persoană.

Am întâlnit de-a lungul timpului câțiva oameni de felul ăsta. Mă întristează. Chiar dacă “modelele” lor din viața de zi cu zi pot fi chiar bune/morale/normale/raționale, oricât ar încerca să le urmeze structurile, n-ar fi decât niște clone forțate, experimente risipitoare. Irositoare de un om al său, cu idei, gânduri și sentimente diferite, cu potențial de altceva, cu blană neagră de oaie, cu un pas în față.

Cât despre normalitatea pe care mulți o apreciază la ceilalți, care poate deveni cu ușurință platitudine… zic c-ar trebui să dea credite și nebuniei. Mai bine spune Deleuze asta:

Farmecul real al unei persoane se vede atunci când autocontrolul dispare pentru o clipă.. asta nu-nseamnă că omul se năruie, dimpotrivă, oamenii ăia nu se năruie niciodată. Dar dacă nu poți să vezi nicio scânteie, nicio fărâmă de nebunie la cineva… atunci nu-l poți iubi. Nu poți să iubești un asemenea om.

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *