Tot aud și citesc vorbindu-se despre colecții. Și întâlnesc colecționari și oameni care cunosc colecționari și pasionați de diverse lucruri pe care și le adună pe unde pot. Nu pot spune că am colecționat vreodată ceva cu atâta pasiune cu cât o face un om care chiar se poate numi… colecționar. Care-și șterge zilnic de praf machetele, își așează în ordine timbrele, caută și negociază prin târguri te miri ce piesă nouă, care-și ascunde achizițiile sau nu mai are loc de ele.
În schimb, am tot păstrat lucruri, nu tocmai cu o rigurozitate, nici într-o anumită ordine, însă faptul c-au rămas acolo, mă face ca atunci când ajung acasă, la mama, și intru în camera mea, să respir tot trecutul jucăuș și să-mi sune-n minte notele copilăriei. Am ceva “colecție” din surprizele de la Kinder, de demult, când erau mai complicat de asamblat și erau chiar simpatice, când adunam diverse personaje și țeseam tot felul de povești și intrigi între ele, când făceam curse de mașini cu automobilele kinder. Le am acasă, într-o pungă. Și da, mă distram teribil de una singură.
De câțiva ani, adun vederi și ziare din toată lumea. E mult spus toată lumea. Mai precis, din toate țările pe unde călătoresc (și asta e mult spus, am fost în 3 cu tot cu a noastră), dar prin care merg și prietenii mei. Clasicul “ce să-ți aduc?” primește mereu răspunsul “un cotidian național și o vedere”. Iar vederile nu le accept dacă nu-s scrise, chiar și oarecum indescifrabil. Așa că încă aștept o vedere din Elveția și una din China, ajunse de ceva vreme în țară, dar care nu-s semnate de călători. Pe ziare se pune praful după ce le răsfoiesc și le compar, iar vederile mi-s agățate de-un perete pe care-l văd prea rar.
Până una-alta, în Revista Bulevard, luna februarie e dominată de tema “colecții și colecționari”, așa că vă recomand s-o răsfoiți pentru a descoperi mai multe dintre colecțiile Clujului și nu numai. Pe această temă, reprezentativi pentru Cluj sunt doi oameni pe care-i cunosc de ceva vreme, de la expozițiile organizate de ei. Ucu Bodiceanu și Ancuța Chiș, de la Asociația Clujul de altădată, fac, cu pasiune și curaj, ceva foarte frumos pentru oamenii interesați de lucrurile vechi, ciudate, inedite, valoroase, care stau undeva ascunse de colecționarii îndârjiți. Ei scot “de la naftalină” colecțiile, vorbesc cu proprietarii, și pregătesc deseori câte-un festin de colecție pentru privirile curioșilor.
Mai multe despre colecții, n-aș avea de spus. Sunt curioasă dacă cei ce trec pe-aici colecționează te miri ce și de ce și cum se bucură de ce adună.
Be First to Comment