14 din 2014 (guest post pentru Cinesseur)

Hai, lamulţean!

După absenţa-mi suspectă şi observată de câţiva parcă tot mai atent de când trecu 2014-le, vin aici cu prima postare din an care, culmea, nici măcar n-a fost scrisă pentru ozeneu, ca să vezi îndrăzneală şi neglijenţă.

Preiau postul despre filmele mele preferate din 2014, scris pentru cinesseur.blogspot.ro, blog privat, ca să mai vadă şi alţi ochi ce licăresc pe-aici prin spaţiu. Mai mulţumesc aici odată Cinesseurului că m-a tras de mânecă pentru această listă.

Fiindcă nu-s eu un reper când vine vorba de filme, nici n-am îndrăznit să clasez într-un top tipic, cum am tot văzut, aşa că le-am luat ca-n clasa I, dându-mi seama pe parcurs că dacă nu-l repeţi din când în când, chiar şi alfabetul poate să devină o limbă străină. Nu mai zic de matematică. Oricum, nu mă lungesc, dau cu copy paste (cu menţiunea că link-urile duc tot spre postări cinesseuristice aka private):

2014 la capitolul filme a fost pentru mine unul mai degrabă al revederilor (Searching for Sugar Man şi Medianeras pe bandă rulantă) şi, din păcate, al multor seriale, dar am avut noroc cu festivalurile, o vizită, două pe la cinema şi o sesiune serioasă în încercarea de a mă sustrage din frenezia sărbătorilor de iarnă, cărora oricum nu le-am găsit pe nicăieri spiritul.
Am dat peste filme uşor bolnave, de altele prea greu de înţeles ori prea înclinate spre visare, cu încercări şi răsturnări de situaţie de nedesprins, aflate cam toate într-un fel de nedumerită căutare, cum mi-a fost şi mie anul. Un top într-o ordine totalmente alfabetică (abia după ce am scris asta mi-am dat seama care e primul pe listă) ar fi:
Alphabet (r. Erwin Wagenhofer/Germania-Austria/2013)
Bird People (r. Pascale Ferran/Franţa/2014)
Borgman (r. Alex van Warmerdam/Olanda-Belgia-Danemarca/2013)
Boyhood (r. Richard Linklater/SUA/2014)
Calvary (r. John Michael McDonagh/Irlanda-Marea Britanie/2014)
Enemy (r. Denis Villeneuve/Canada-Spania/2013)
Ida (r. Pawel Pawlikowski/Polonia-Danemarca-Franţa-UK/2013)
Kraftidioten/In Order of Disappearance (r. Hans Petter Moland/Norvegia-Suedia-Danemarca/2014)
La jaula de oro (r. Diego Quemada-Diez/Guatemala, Spania, Mexic/2013)
Only Lovers Left Alive (r. Jim Jarmusch/UK-Franţa-Germania etc/2013)
Swim Little Fish Swim (r. Ruben Amar & Lola Bessis/SUA – Franţa/2014)
The Best Offer (r. Giuseppe Tornatore/Italia/2013)
Under The Skin (r. Jonathan Glazer/UK-SUA-Elveţia/2014)
We are the best! (r. Lukas Moodysson/Suedia-Danemarca/2013).
Menţiuni: Kreuzweg/Patimile Mariei (r. Dietrich Bruggemann/2014), La voz de los silenciados (r. Maximon Monihan/2013), Black Coal Thin Ice (r. Yi’nan Diao/2014).
Altă menţiune ar fi că n-am reuşit să văd Deux jours, une nuit,Nighcrawler şi poate celelalte filme ce ar fi putut completat literele lipsă din alfabet.
Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *