Amintiri de la Bac

N-a trecut aşa mult, dar pentru că o să intru şi eu în febra licenţei curând, cred că e rost de eliberare prin postarea asta. Ca să nu-l spamez pe Makavelis, pentru că îndemnul lui mi-a trântit degetele pe taste, am spus să iau asta ca pe o leapşă şi să scriu aici ce şi cum a fost la mine la bac.

Română oral: mi-a picat un text dintr-un articol din Gândul (şi tare bucuroasă am fost că ştiam de stilul publicistic, eu ce mă visam de pe-atunci jurnalistă) şi caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă psihologică. L-am luat pe Ghiţă, cizmarul, la analizat. Mi s-a părut că am spus cele mai mari tâmpenii din viaţa mea şi că am început să inventez citate, doar mi s-a părut, căci pentru cele din comisie a fost ca o gură de aer proaspăt, amintind că de dimineaţă cineva îl făcuse papucar pe Ghiţă. Mi-au pus 10.

Engleză oral: pentru că tipul din faţa mea repeta la nesfârşit în faţa comisiei: I’m nervous, iar cea care urma după mine „nu era pregătită”, am fost luată puţin prin surprindere şi cu caru’ de emoţii în cârcă. Şi-am început stângaci. Atenţionată de două ori nici nu m-am mai uitat pe foaia ajutătoare şi am început să inventez, privindu-le drept în ochi, o poveste despre un animal de casă (stupid subiect). Şi-am turuit-o aşa câteva minute până când au început să mă întrebe dacă nu cumva sunt de la filologie. Am scos 10 şi aici.

Română-scris: pfff… a fost o întâmplare ciudată. După probele orale, colegii mei se gândeau la variante pentru proba scrisă de la română. Mai exact, la număru variantelor. Şi s-au gândit ei să-şi adune numărul variantelor de la probele orale şi cum la vreo 3 le-a dat 87 şi mie 78, am fost siguri că 87 va fi. Am mers toţi acasă şi ne-am uitat peste varianta 87. Pe 78 am omis-o. Nah, ghici ce? Chiar aia a picat. Şi încă ceva! Cel mai nasol subiect ever. Poezia tradiţionalistă. Pe lângă faptul că ne-a picat poezie şi nu roman sau basm (cum visam), mai era şi tradiţionalistă. Bleah. Noroc cu tipa din faţa mea care ştia versurile şi le-a notat repede pe o foaie de pe care nu înţelegeam nimic, dar care a ajuns într-un final şi la mine şi m-a ajutat să aberez vreo 3 pagini. Cât pentru un 9.50.

Matematică ( M1.1 de-aia): Aici chiar am stat cu sufletul la gură până au adus variantele. Dar am scris cu spor când am văzut că mai uşor nu se putea. Varianta nr. 3 era una dintre cele mai accesibile şi nu o credeam posibilă la Bac. Încă mai cred că a fost aleasă de cei de „sus” ca să-şi spele păcatele pentru poezia tradiţionalistă. Spuneau ei că la mate va fi o variantă mică şi uşoară. Aşa a fost, ce să mai? Am reuşit să-i ajut şi pe alţii, în special pe tipa ce-mi furişa versurile lui Voiculescu cu o zi înainte. M-am surprins pe mine şi-am ieşit veselă spunând că nu iau sub 9.50. Am luat 9.55, a naibii precizie.

Biologie (vegetală şi animală): am ales materia asta pentru că dragostea mea pentru chimie a rămas blocată pe băncile generalei, fizica nu s-a lipit de niciunul din clasă, deşi profesorul a fost unul dintre cei mai buni, iar cu informatica riscam prea mult. Aşa că am ales să învăţ nişte tâmpenii care nu mă ajută cu nimic şi din care nu prea mai ştiu mare lucru. Şi se pare că după proba de matematică la care am strălucit, aici am uitat total să calculez şi nu m-am încurcat printre cercopiteci, cefalopode şi alte alea, ci la un simplu calcul. Dar am tras de-un 9.50 şi-aici.

Geografia (României): şi ultima probă. Am zis că dau la geogra’ că la capacitate am luat 10 fără probleme şi pentru asta nici nu mi-am mai aruncat ochii pe carte. Greşit. Nu, geografia nu s-a schimbat în patru ani, dar am uitat eu teribil multe lucruri. Şi-am greşit unde era mai uşor, la nişte grile şi la ultimul subiect unde trebuia să dau exemplu de un oraş cu nu-mai-ştiu-ce industrie şi puteam să zic chiar de California Ardealului (Marte), dar nu mi-am dat seama. Am luat 9.20 sau ceva pe-acolo, nu mă plâng.

Pot să zic, per total, că bacul a fost o reuşită şi o experienţă numai bună de povestit. Mi-a plăcut cum ne răsplăteam cu colegii după probe. Ştiu că într-o zi am mers la McDonalds în Deva că Alba Iulia nici acum nu are şi de acolo l-am cules pe prietenul nostru imaginar, Doris, care studiază la Oxford acum şi e bisexual, dar despre asta, în altă postare.

Multă baftă celor cu bacul!

Diana Written by:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *