Sibiu – FITS și soare (2011)

articol publicat pe republica culturală chineză:

Gata, e oficial, a început Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Matinală, cu teatru-n gând, m-am îndreptat spre locul de unde mi-am luat legitimația, invitațiile și tot ce-i trebuie unui blogger acreditat la FITS. N-am putut să nu remarc, cunoscând Sibiul oricărui anotimp, că festivalul, deși nu începuse la ora aia, a scos din case sibienii. Bine, a fost nevoie și de contribuția vremii frumoase, care nu a stat degeaba. La Sibiu vremea e superbă, terasele încărcate de oameni, mulți turiști pe străzi, mulți localnici, copii veseli care dau mâna cu statuile de pe Bălcescu și se bucură la fiecare zâmbet pe care-l schițează “oamenii de piatră”.

Ziua 1 de la FITS a prins Sibiul în pregătiri. Apar invitații, apar artiștii, presa, bloggerii și alți iubitori de teatru care-și caută rapid un cuib pentru câteva zile, apoi pornesc pe străzile orașului urmărind mirosul de teatru.

Festivalul a debutat anul acesta la Rășinari, unde s-a jucat la ora 12:00, “Ispita Cioran”, în regia lui Gavriil Pinte, care regizează astfel al doilea spectacol la Rășinari, tot într-un tramvai. Așadar, teatrul sibian ne propune o călătorie de două ore, cu tramvaiul, prin viața lui Emil Cioran. Și ce loc mai bun ar fi putut alege, dacă nu locul ce ni l-a dat pe Cioran?

Apoi, la ora 13:00, mesajul de anul acesta al festivalului, comunități, a fost explicat într-un mod aparte, printr-o paradă de costume populare ale etniilor din județul Sibiu, care, am înțeles că a fost colorată și veselă, un început numai bun.

Pietonala Bălcescu este unul dintre locurile aglomerate în fiecare zi de festival, un spațiu potrivit carnavalelor, defilărilor și chiar și dansului. Aici, încă din prima zi a festivalului au început să apară diverse personaje.

* Călăreții fără cap – care erau de fapt trei tipi înalți, fără cap, dar și fără cal, cu umbrele negre și cu eșarfe deschise la culoare, înfășurate în jurul gâtului. Pe principiul, dacă n-ai cap, nu te plouă în gât, că ai umbrelă, cei trei “călăreți” s-au plimbat, au scos diverse sunete și s-au lăsat fotografiați alături de doritori.

* Carribean dances and music – trupa de dansatori, ajunsă astăzi la 70-90 de dansatori, a început timid, prin 2001, după niște experiențe dramatice, vrând să comemoreze abolirea sclavagismului. Astăzi surprind prin originalitatea coregrafică, muzica inedită și entuziasmul membrilor. Mișcările lor sunt inspirate din dansurile caraibiene tradiționale.

* Stegarii din Arezzo – câteva tobe din senin și steaguri colorate în aer. De atât a fost nevoie pentru a se strânge mulțimea în Piața Mare pentru a-i vedea pe stegarii din Arezzo care s-au prezentat la Sibiu cu surle și trâmbițe într-un sens cât se poate de propriu.

Prima zi a FITS-ului nu se încheie aici. La ora 17:00 a început un spectacol de teatru pur clasic, la Casa de Cultură. Este vorba de Idiotul, regizat de Eimuntas Nekrosius din Lituania. Spectacolul se adresează persoanelor care apreciază teatru clasic, cultura rusească și mai ales, celor care au răbdare să vadă o piesă bună de teatru până la final (căci care 5h).

Spectacole de stradă urmează să mai fie și în Piața Mică, iar la doi pași, în Piața Mare, unde văd că acum se fac repetiții, publicul va fi încântat de concertul de deschidere al festivalului, care-i va aduce pe scenă pe cei de la Holograf, după care, un spectacol foarte așteptat va începe: TRANSITion – o reprezentație legată de aceeași temă, a comunităților, iar întrebarea principală este: Cine sau ce ne privește?

La ora 22:00, la sala Simerom, eu merg să văd “Don Juan vine din război”, spectacol de la Teatrul Național “Radu Stanca”, o piesă de teatru despre care voi scrie mult mai multe, mâine.

Ziua de debut a festivalului se va încheia cu un foc de artificii la Cazarma 90. Spectacole sunt peste tot, toată ziua, nu e nevoie decât să luați programul la răsfoit.

sursa foto: sibfest.ro

Diana Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *